Schotenwisseling in Z-Libanon: 2 doden

TYRE, 16 SEPT. In Zuid-Libanon zijn zaterdag een Nepalese militair van de VN-vredesmacht UNIFIL en een Arabische guerrillastrijder gedood bij een schotenwisseling.

De Nepalees maakte deel uit van een patrouille die enkele kilometers ten noorden van de Israelische veiligheidszone in Libanon een groep gewapende Arabieren onderschepte die, aldus een woordvoerder van UNIFIL, in plaats van, zoals gelast, de wapens in te leveren het vuur opende. Volgens pro-Israelische zegslieden ter plaatse ging het om leden van het marxistische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Vrijdag namen drie Palestijnse guerrillastrijders na het mislukken van een poging in Israel te infiltreren 14 UNIFIL-militairen in gijzeling. De gijzeling kostte een Zweedse VN-militair en een Palestijn het leven, onder nog onopgehelderde omstandigheden. Een Palestijn die van dezelfde groep infiltranten deel uitmaakte maar zich eerder aan pro-Israelische guerrillastrijders had overgegeven, meldde gisteren op een persconferentie lid te zijn van Yasser Arafats guerrillabeweging Al-Fatah. Van PLO-zijde is dat tegengesproken. Een Palestijnse zegsman in Libanon meldde dat het ging om een groep moslim-fundamentalisten die zich van Fatah hadden afgescheiden. (AFP, Reuter)