Rel om antisemitisch strooibiljet

GRONINGEN, 16 SEPT. De politie van Groningen heeft gisteren drie verdachten aangehouden wegens het verspreiden van anti-semitische strooibiljetten. Zaterdagavond werden in zes woningen in Groningen explosieven gevonden. Op last van loco-burgemeester A. van de Vondevoort werd de voetbalwedstrijd FC Groningen-Ajax verboden. Op dat moment waren tien aanhoudingen verricht.

Niet bekend

De affiches, waarin wordt opgeroepen tot een gewelddadige aanval op Ajax-supporters, werden begin vorige week al op verschillende plaatsen in de stad verspreid. In het pamflet staat: “Hooligans kom tussen 10 en 11 uur in de stad. Om de joden eens goed georganiseerd aan te vallen hebben we gekozen voor een geheime plek. Op deze plek blijven we tot we zijn aangegroeid tot 300 man. Tegen twaalf uur zullen we richting Grote Markt lopen, waar we de joden aanvallen, afmaken en onze binnenstad uitjagen.” 'Hooligans' worden opgeroepen “stokken, knuppels en bommen mee te nemen”.

De politie ontving begin vorige week talrijke verontruste telefoontjes, onder andere van ouders die de affiches onder ogen kregen. Daarop besloot zij tot een onderzoek. Met het explosieve materiaal dat in beslag werd genomen kon volgens de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) een bom met de kracht van een handgranaat worden gemaakt. Onduidelijk is of de bommen in het stadion dan wel op straat gebruikt zouden worden.

Pag 19:

Bijval voor loco-burgemeester

FC Groningen heeft voor risicowedstrijden een tv circuit. Elke toeschouwer wordt bij de ingang bovendien gefouilleerd. De club heeft 12.000 seizoenkaarthouders, die met naam en adres geregistreerd staan. Ook is sinds begin september een proef gaande waarbij 2500 supporters van de hoofdtribune een harde kaart hebben, die bij de aanvang van de wedstrijd door een apparaat moet worden gehaald. De kaart wordt gefaseerd ingevoerd voor alle vier tribunes. Op die manier kan precies worden nagegaan wie zich in het stadion bevindt, aldus Nienhuis. “Van de 17.000 mensen die hier binnen komen weten we van 13.000 de naam.” De politie wilde niet zeggen of de drie gearresteerden in het bezit waren van een seizoenkaart of harde kaart.

Ajax-voorzitter Michael van Praag en betaald voetbal voorzitter van de KNVB Martin van Rooijen toonden gisteravond in het programma Studio Sport begrip voor de beslissing van de loco-burgemeester Van de Vondervoort uit Groningen. Van Rooijen wil tijdens de najaarsvergadering van de KNVB in november verstrekkende voorstellen doen om een elektronisch controlesysteem voor supporters in te voeren bij de belangrijkste risicicoclubs. Maar het seizoen is dan alweer voorbij, terwijl de competitie nu al een chaos is die voor de buitenstaander nauwelijks nog valt te volgen. Iedere maatregel is daarmee in feite alweer achterhaald voordat hij is ingevoerd.

Ajax-voorzitter Van Praag ventileerde kritiek op zijn mede-voorzitters. “Voor veel clubs is het een ver-van-mijn-bed-show”, aldus de praeses. “Mijn collega's redeneren, het betreft niet onze club, dus het is ons probleem ook niet.” Van Praag pleit voor samenwerking van alle betrokkenen (politie, officieren van justitie, burgemeesters en de KNVB) om een einde te maken aan de onverkwikkelijke gang van zaken. Dat Ajax gisteren het doelwit was verbaast Van Praag niets. Hij refereerde daarbij aan extreme groeperingen die in het noorden van het land actief zijn en het voetbal als speerpunt voor hun activiteiten hebben uitgekozen.

Ook voor het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) van de politiekorpsen komen de ongeregeldheden niet als een verrassing. Het CIV heeft de leiding van Groningen vooraf al gewaarschuwd dat de situatie uit de hand dreigde te lopen maar manager Nienhuis beweert dat de radddraaiers niet tot de vaste kern van de Groningen-supporters behoren.

Volgens de aangepaste regels van de voetbalbond moet de thuisclub op korte termijn een nieuwe datum vinden voor de risico-wedstrijd. Het duel dient vervolgens binnen dertig dagen te worden gespeeld. Nienhuis heeft competitie-leider Huijbregts al laten weten dat dit gezien het overladen programma en het feit dat de club van de burgemeester op midweekse dagen geen risicowedstrijden mag spelen, onmogelijk is. De KNVB heeft in dat geval het recht de onmoeting zonder publiek in Amsterdam te laten spelen.

Om zich voor te bereiden op de Europa-Cupwedstrijd met Örebro, woensdagavond in Düsseldorf, lastte coach Beenhakker gisteren een training in. De technisch directeur van de Amsterdamse club steunde eveneens het Groningse beleid. Beenhaker: “In eerste instantie reageer je primair en ongenuanceerd. Je denkt: "daar heb je weer zo'n burgemeester die zonodig in de krant moet', maar als je dan de beschikking krijgt over wat meer gegevens die tot deze situatie hebben geleid, dan kan ik alleen maar constateren dat de loco-burgermeester een heel goede en verstandige beslissing heeft genomen.”