Nieuwe hoop op teruggave van Koenigs-collectie

DEN HAAG, 16 SEPT. De nasleep van de mislukte staatsgreep in de Sovjet-Unie heeft de kansen op teruggave van de Koenigs-collectie “zeker niet kleiner” gemaakt, zegt een woordvoerster van de Rijksdienst Beeldende Kunst in Den Haag.

Zij baseert die uitspraak op de bevindingen van het hoofd van de afdeling collecties van de dienst, Koos de Jong, die vorige week terug kwam uit Moskou waar hij voor het eerst na de staatsgreep onderhandelde over de recuperatie van de Koenigs-collectie, bestaande uit 526 prenten van onder andere Dürer, Rembrandt en Rubens. De Jong heeft oriënterende gesprekken gevoerd met nieuw aangestelde functionarissen.

Na de oorlog zou de oorspronkelijk Nederlandse Koenigs-collectie uit Duitsland door Russische soldaten meegenomen zijn. De Russische overheid heeft officieel altijd ontkend dat de prenten in het land waren. De Rijksdienst is er van overtuigd dat de prenten onlangs uit het Moskouse Poesjkin-museum overgebracht zijn naar een klooster in Zagorsk, een klein stadje ten noordoosten van Moskou.