Interim-coach verliest met hockeyteam

BERLIJN, 16 SEPT. Pieter Offerman noemt zijn promotie tot interim-bondscoach van het nationale mannenhockeyteam “eigenlijk een te snelle stap” in zijn loopbaan. Hij was echter de aangewezen man om als vervanger op te treden van Hans Jorritsma die wegens familie-omstandigheden de start van het toernooi om de Champions Trophy in Berlijn moet missen. Offerman maakte geen gelukkig debuut op de Nederlandse bank. Oranje verloor zijn wedstrijd tegen Duitsland, de Europese kampioen, kansloos met 3-0. Hij constateerde na afloop dat zijn ploeg “te sloom” had gespeeld. “Ik heb geen wereldkampioen aan het werk gezien.”

Offerman zei de interland als een spannende hoofdklasse-wedstrijd te hebben beleefd. “Alleen het tempo lag hier iets hoger.” De 36-jarige Offerman is trainer-coach van landskampioen Bloemendaal. Hij werd half juli na zijn terugkeer van vakantie verrast door een telefoontje van Jorritsma die hem als assistent-trainer bij Oranje vroeg. De twee werkten drie seizoenen samen bij Kampong. “En met succes. Hij werd landskampioen met het eerste en ik met het tweede.”

Offerman ging destijds naar Kampong omdat hij graag met Jorritsma wilde samenwerken. “Hij had een goede naam.” Kampong was zijn tweede club als trainer. Offerman werkte eerst bij Laren. Hij speelde zelf lange tijd in de eerste klasse bij Concordia uit Roermond, maar besloot al op 26-jarige leeftijd het coachschap op zich te nemen. Dat was eigenlijk een noodgedwongen stap. “Ik wilde weer gaan studeren en vond dat ik mijn moeder niet kon lastig vallen met een tweede studie. Dus had ik geld nodig.” Offerman was leraar lichamelijke oefening en is nu fysiotherapeut met een eigen praktijk in Amsterdam.

Offerman zegt het “wel leuk” te vinden om voor even de verantwoordelijke man bij Oranje te zijn. “Ik heb hier de mogelijkheid mijn kennis te verruimen. Het nationale elftal is toch weer een niveau hoger dan het clubhockey.” De interim-coach wordt in Berlijn dagelijks via de telefoon “gesouffleerd door Hans”. Jorritsma heeft aangekondigd morgen naar Berlijn te komen. De samenstelling van het elftal dat gisteren tegen Duitsland speelde stond al voor het vertrek van de selectie vast. Verdediger Maurits Crucq ontbrak de eerste wedstrijd wegens een sollicatie als piloot.

De net bij de selectie teruggehaalde verdediger Wouter van Pelt stond in de basisploeg. Hij werd na rust vervangen door Stephan Veen. Record-international Cees-Jan Diepeveen begon op het middenveld en verhuisde in de tweede helft naar de achterhoede. Saliger zette Duitsland in de zeventiende minuut op 1-0 en na rust scoorde Fischer twee keer. Nederland kreeg nauwelijks mogelijkheden. Floris-Jan Bovelander schoot de eerste van de twee strafcorners van Oranje in de 28ste minuut op de paal.

De Nederlandse dames kenden een betere start. Zij versloegen in hun openingsduel titelverdediger Zuid-Korea met 3-1.