Het Holland Ship meert af in Barcelona

Niet het vertrouwde Holland House, maar een Holland Ship biedt vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en andere kapitaalkrachtige Nederlanders de mogelijkheid de Olympische Spelen deze zomer in Barcelona bij te wonen. De 120 meter lange theeklipper, in 1990 in België opgeleverd, moet dienst doen als centrale ontmoetingsplek voor de vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven, de topsporters en hun begeleiders en de sportpers.

Het project is een initiatief van het ministerie van WVC. Samen met het Nederlands Olympisch Comité, een organisatiebureau en een grote reisorganisatie heeft het ministerie zich verenigd in de Stichting Olympic Star, die het project verder uit zal voeren. Nieuw is het idee voor een verzamelplek voor sponsor en gesponsorde overigens niet. In 1984 werd tijdens de Olympische Spelen in Los Angeles een Holland House ingericht. Hoofddoel van de bruine kroeg in de Verenigde Staten was toen nog de promotie van Amsterdam als kandidaat voor de spelen in 1992. Maar het gratis bier van een van de hoofdsponsors lokte volgens het hoofd van de taakgroep sport van het ministerie van WVC, Loek Jorritsma, niet alleen nieuwsgierige officials.

“Het Holland House groeide uit tot verzamelplek van de daar aanwezige Nederlanders”, aldus Jorritsma. De kroeg kon evenwel niet verhinderen dat de Olympische Spelen aan de Amsterdamse neus voorbij gingen. Wel leidde "het succes' van het Holland House tot een soortgelijk verzamelpunt bij de Winterspelen in Calgary in 1988. De zomerspelen van dat jaar in Seoul moesten het zonder een "Nederlands Hotel' stellen, omdat de grote nationale bedrijven in Korea niet of nauwelijks economische belangen hadden. Maar dat ligt anders in Barcelona, weet Jorritsma. De naderende Europese eenwording maakt het land economisch gezien uiterst interessant voor de Hollandse multinationals. Alleen was in de overvolle Catelaanse havenstad geen hotel meer te boeken. Zweden droeg een origineel alternatief aan. De Skandinaviërs maakten bekend een ligplaats te hebben gehuurd aan de voet van de Mont juich, de berg waarop het Olympisch Stadion is gevestigd. Daar zal eind juli de Svea voor twee weken aanleggen. Nederland kopieerde het idee van de Zweden.

Goedkoop is de ligplaats op het lapje water niet en ook de huur van de ultramoderne klipper, met onder andere twee zwembaden, een Business Centre, een bibliotheek en een pianobar aan boord zal niet gering zijn. Vandaar ook dat de arrangementen allen duurder zijn dan een ton. Toch is zeventig procent van de hutcapaciteit al verhuurd. En ook de boot zal uitverkocht raken, verwacht Jorritsma. “Als je het schip in Harlingen neer zou leggen, dan was het verblijf inderdaad niet te betalen. Maar in Barcelona krijgen de vertegenwoordigers van het bedrijfsleven de kans zich internationaal te presenteren. Ze kijken naar de verhouding tussen de prijs en het rendement. In Seoul viel die vergelijking negatief uit, in Spanje positief. Daarom hebben veel bedrijven nu al genvesteerd in het project.”

Ook blij met het schip is chef de mission van de Nederlandse Olympische ploeg André Bolhuis. “Het is voor de atleten heel fijn om een ontmoetingsplek met de buitenwereld te hebben. Zo kunnen ze makkelijk contact leggen met pers en familie, want dat is in het Olympisch dorp vanwege de strikte veiligheidseisen altijd erg moeilijk. En om nu in een café of hotel af te spreken, dat vind ik ook zo knullig. Daarom ben ik blij met die boot. Ook de ligging is perfect, op nog geen vijfhonderd meter van ons dorp. In Los Angeles was dat anders, daar lagen de dorpen en het Holland House te ver van elkaar af, waardoor het initiatief geen succes werd. Nu is daar gelukkig rekening mee gehouden.”

Een ander positief punt van het schip is volgens Bolhuis dat de Nederlandse sporters nu de kans hebben iets terug te doen voor hun grote financiers, de sponsors uit het bedrijfsleven. “Die mensen kunnen dan ook eens van dichtbij zien waar ze geld in hebben gestoken. Ik hoop dat de atleten de kans op contact met de sponsors pakken. We hebben de financiers tenslotte ook bij de volgende Olympische Spelen in Atlanta weer nodig.”

Niet bekend