Gouden Leeuw Beste Film voor Michalkov

VENETIE, 16 SEPT. Tijdens een houterig gepresenteerd slotgala van het 48ste Filmfestival van Venetië is op het Piazza San Marco, het plein dat Napoleon "de mooiste balzaal van Europa' noemde, de Gouden Leeuw voor de Beste Film uitgereikt aan de Russische cineast Nikita Michalkov voor zijn Urga.

De jury was niet unaniem in haar beslissing en dat was ook niet te verwachten onder het voorzitterschap van de Italiaanse filmcriticus Gian Luigi Rondi. Zijn deelname aan die jury werd al gelaakt omdat hij ook als adviseur betrokken was bij de samenstelling van het te jureren hoofdprogramma. Verder spreidde hij tegenover zijn medejuryleden een aanmatigend gedrag ten toon, met als gevolg onenigheden die in de kolommen van de Italiaanse dagbladen konden worden gevolgd. Het zal aan juryleden als de Franse criticus Michel Ciment en de filmmakers John Boorman uit Engeland en Pilar Miró uit Spanje te danken zijn dat toch kan worden geconcludeerd dat deze jury de prijzen heeft verdeeld met inachtneming van de reputatie van het Venetiaanse festival. Dat werpt zich traditioneel op als beschermer van de zogenaamde "auteursfilms' en die neiging werd weerspiegeld in de bekroningen.

Een "Grote Speciale Jury-Prijs' ging naar de 83-jarige Portugees Manoel d'Oliveira, voor A divina comédia. De Italiaanse acteur Gianmaria Volonté kreeg een door de jury speciaal ingestelde Gouden Leeuw voor "het geheel van zijn carrière'. Volonté (1933) debuteerde in 1960 als filmacteur. Hij werkte tot nu toe mee aan 52 films en was tijdens het festival te zien in de thriller Una storia semplice van zijn landgenoot Emidio Greco.

Er werden drie Zilveren Leeuwen, dat wil zeggen tweede prijzen, toegekend: aan de Chinese film Hoog hangen de rode lampions van Zhang Yimou, aan J'entends plus la guitare van de Franse cineast Philippe Garrel, en aan The Fisher King van de Amerikaan Terry Gilliam.

De "Coppa Volpi' voor de beste actrice viel toe aan de Britse Tilda Swinton voor haar rol in de Marlowe-verfilming Edward II van Derek Jarman, als de ongelukkige, intrigerende gemalin van Koning Edward. De Coppa Volpi voor de beste acteur ging naar de jonge Amerikaan River Phoenix, die in My Own Private Idaho van Gus van Sant in vervreemdend niet-naturel een hoererende zwerfjongen gestalte geeft.

Verder werden er secundaire prijzen toegekend aan Mississippi Masala van Mira Nair uit India, aan Schrei aus Stein van Werner Herzog en aan Allemagne neuf zéro van Jean-Luc Godard.

Aan het begin van het festival was al bekend gemaakt dat de Italiaanse veelfilmer Mario Monicelli de, van de jury losstaande, "Gouden Leeuw voor de Carrière' zou krijgen.

De Fipresci, dat wil zeggen de internationale vereniging van filmjournalisten, besloot persprijzen uit te reiken aan Hoog hangen de rode lampions van Zhang Yimou en, wat betreft het bijprogramma "Week van de kritiek', aan de Japanse film Muno no hito (De onmachtige) van Takenaka Naoto.

    • Joyce Roodnat