Geheime dienst Frankrijk bespioneerde bedrijven VS

WASHINGTON, 16 SEPT. De Franse geheime dienst heeft gespioneerd bij verscheidene Amerikaanse concerns in Frankrijk, zoals IBM, Texas Instruments en Corning. Dat heeft het voormalige hoofd van de dienst, Pierre Marion, vrijdagavond gezegd op de Amerikaanse televisie.

Volgens Marion is de bedrijfsspionage al in 1981 begonnen ten behoeve van de verbetering van de concurrentiepositie van Franse staatsbedrijven.

“Het zou niet normaal zijn geweest wanneer we hadden gesnuffeld in Amerikaanse politieke of militaire zaken. We zijn werkelijk geallieerden. Maar op het gebied van de concurrentiestrijd op economisch en technologisch gebied zijn we niet aan elkaar verbonden”, aldus Marion. In totaal zou hij aan twintig agenten van de dienst opdracht hebben gegeven bij Amerikaanse concerns belangrijke bedrijfsinformatie te zoeken. Ze zouden onder meer telefoongesprekken van Amerikaanse zakenlieden in Frankrijk hebben afgeluisterd.

De woordvoerders van de betrokken Amerikaanse ondernemingen wilden niet reageren op de uitspraken van Marion. Welingelichte bronnen binnen IBM Frankrijk zouden evenwel hebben gezegd dat het bericht over de bedrijfsspionage gedeeltelijk waar is. In 1989 zouden zes IBM-medewerkers in Parijs zijn ontslagen op verdenking van spionage voor de Franse geheime dienst.

In het Amerikaanse televisieprogramma werd voorts gezegd dat Franse geheime agenten microfoons zouden hebben verstopt onder stoelen van vliegtuigen van Air France om Amerikaanse zakenmensen te kunnen afluisteren. Ook zouden agenten in de rol van passagier of bediendend vliegpersoneel menig gesprek hebben opgenomen. De Franse luchtvaartmaatschappij heeft intussen alle betrokkenheid met de geheime dienst ontkend. De Franse overheid onthield zich tot dusver van alle commentaar. (Reuter)