FNV gaf Kok compliment WAO-plan

ROTTERDAM, 16 SEPT. Vice-voorzitter K. Adelmund en bestuurssecretaris H. Muller van de FNV hebben op 23 augustus telefonisch contact gehad met minister van financiën Kok over de bijstelling van de kabinetsplannen voor de WAO en Ziektewet. Daarbij heeft één van hen minister Kok gecomplimenteerd met de verbeteringen in de voorstellen ten opzichte van het juli-pakket. Dat heeft een woordvoerder van de FNV vanmorgen desgevraagd bevestigd.

Minister Pronk van Ontwikkelingssamenwerking zei vorige week in een interview met de Groene Amsterdammer dat "een vooraanstaande vertegenwoordiger van de vakbeweging' tegen Kok had gezegd: “Jullie hebben er meer uitgesleept dan we voor mogelijk hadden gehouden”. Pronk wilde daarbij geen naam noemen.

De FNV verwijt Pronk de uitspraak uit zijn verband te hebben gehaald: “Wij hebben geen enkel moment uitgestraald dat we instemmen met de maatregelen. Het is smerig dat Pronk, die niet eens bij het gesprek aanwezig was, ons bestempeld als een Janus-kop die enerzijds instemt met de maatregelen en anderzijds daartegen acties op touw zet”, aldus de woordvoerder.

Volgens Pronk in de Groene Amsterdammer is er de hele zomer overleg geweest tussen de vakbonden en de leiding van de PvdA. De acties waartoe de vakcentrales hebben opgeroepen zouden vooral dienen ter ondersteuning van de positie van de werkenden en zijn gericht op de CAO-onderhandelingen die beginnen in het najaar, aldus Pronk in het interview.