Filippijnse senaat is definitief tegen bases

MANILA, 16 SEPT. De Filippijnse senaat heeft vandaag definitief tegen het nieuwe verdrag over de Amerikaanse militaire bases gestemd. De twaalf senatoren, die een week geleden ook al tegen stemden, bleven bij hun standpunt.

Er was een tweederde meerderheid in de 23 leden tellende senaat nodig geweest voor goedkeuring van het verdrag, dat de Amerikanen het recht zou hebben gegeven nog tien jaar gebruik te maken van de marinebasis Subic Bay. Sluiting van de vijf andere basis was al overeengekomen. Senaatsvoorzitter Jovito Salonga, die ook tegenstemde, noemde de verdragstekst “eenzijdige en ongelijk”. Buiten het senaatsgebouw betoogden 5.000 demonstranten voor het openhouden van de basis.

President Corazon Aquino, die fel voorstander van een verlengd verblijf van de Amerikanen is, heeft aangekondigd een referendum te willen houden om het besluit van de senaat ongedaan te maken. Zij heeft Japan en de Verenigde Staten gevraagd haar land “niet te straffen” door de hulp stil te zetten.

Washington heeft al eerder gezegd niet opnieuw te zullen onderhandelen. De VS hadden de Filippijnen ruim 200 miljoen dollar per jaar aangeboden als vergoeding. Daarnaast kon Manila rekenen op omvangrijke Amerikaanse economische hulp en op handelsvoordelen. (AP, Reuter, UPI)