"Driekwart leiders Libanon in drugs'

BEIROET, 16 SEPT. De Libanese druzenleider en minister van staat Walid Jumblatt heeft drie kwart van de Libanese leiders, “zowel binnen als buiten de regering” ervan beschuldigd betrokken te zijn bij de handel in verdovende middelen. Tegelijk dreigde hij, in een verklaring aan de pers, de gegevens die hij daarover heeft verzameld openbaar te maken.

“Wij eisen dat de werkelijke verantwoordelijken worden berecht”, aldus Jumblatt. “Ik bezit een omvangrijk dossier over de drugs-kwestie, hoe die worden geëxporteerd en wie ervan profiteert, en zeldzaam zijn degenen (onder de leiders) die er niet bij zijn betrokken.”

Op de achtergrond speelt de ondervraging door een rechter-commissaris van de veiligheidschef van de luchthaven van Beiroet, generaal Mahdi Hajj Hassan, over een drusgzaak. Een Braziliaanse vliegtuigpassagier die was aangehouden met 12 kilo cocaïne in haar koffers, heeft gezegd dat zij dienaangaande afspraken had gemaakt met generaal Hassan. Hij had haar drie maanden geleden ook mogelijk gemaakt met 35 kilo cocaïne het land binnen te komen.

“Men wil van generaal Hajj Hassan de zondebok maken”, liet Jumblatt weten. Maar, zo waarschuwde hij, “wie een glazen huis bewoont, moet geen stenen gooien en de huizen van drie kwart van hen die binnen en buiten de regering zijn, zijn van glas.” De luchthaven, aldus Jumblatt, is een van de grote doorvoercentra voor hasjiesj en heroïne, waarbij verscheidene partijen zijn betrokken.

Jumblatt voegde eraan toe dat de anti-drugscampagne die de Libanese autoriteiten deze maand met de steun van het Syrische leger hebben gelanceerd in de Beka'a-vallei “een komedie” is. “Ze vernietigen een paar plantjes en publiceren informatie in de pers om bepaalde buitenlandse partijen te behagen.” Hij doelde op de Verenigde Staten, die verdere verbetering van de relaties met Syrië afhankelijk stellen van maatregelen tegen de bloeiende drugshandel in het gebied. (AFP)