Democratische partij wint sterk in Hongkong

HONGKONG, 16 SEPT. Bij verkiezingen in de Britse kroonkolonie Hongkong hebben de Verenigde Democraten van Hongkong (UDHK) een grote overwinning geboekt. De liberale partij, die voor een snelle en volledige invoering van een democratisch systeem is, won 12 van de 18 direct verkiesbare zetels in de 60 zetels tellende wetgevende vergadering.

Onder het systeem van beperkte democratie in Hongkong worden maar 18 van de 60 leden van de wetgevende vergadering rechtstreeks gekozen. De anderen worden gekozen door beroepsgroepen of aangewezen door de gouverneur, Sir David Wilson.

Het succes van de UDHK heeft communistisch China, dat in 1997 Hongkong "terugkrijgt', sterk verontrust. In overleg met de Chinese regering werden nu voor het eerst enkele vertegenwoordigers rechtstreeks gekozen. Het Chinese persbureau Nieuw China had samen met pro-Chinese kranten de kiezers aangeraden kandidaten te kiezen die goed zouden kunnen samenwerken met Peking. Maar de pro-Chinese kandidaten, die hadden gepleit voor een langzame weg naar de democratie in de aanloop naar de hereniging, werden weggevaagd. De opkomst was overigens laag: slechts 39 procent van de 1,9 miljoen kiezers kwam opdagen.

“De mensen zijn politiek apathisch,” zei een politieke analist vanmorgen, “vaak zijn de politieke signalen dat je veel beter af bent door je eenvoudig koest te houden en je nergens mee te bemoeien.” Na het onderdrukken van de democratiseringsbeweging in China, in 1989, hielden meer dan een miljoen inwoners van Hongkong een protestmars.

Volgens andere waarnemers bewijst de lage opkomst dat een meerderheid van de bevolking van Hongkong het oneens is met de overdracht van de kroonkolonie, die door de vorige Britse premier Margaret Thatcher is bewerkstelligd. Weliswaar mag Hongkong na 1997 nog 50 jaar zijn kapitalistische vrije markt behouden, maar veel inwoners vrezen dat Peking niettemin hun vrijheid in ernstige mate zal beknotten en verwijzen naar de gebeurtenissen op het Plein van de Hemelse Vrede.

Premier John Major bracht eerder deze maand een kort bezoek aan Hongkong, nadat hij in Peking met de communistische regering het akkoord had getekend over de bouw van een nieuw vliegveld in Hongkong. Majors bezoek was het eerste van een Westerse leider aan Peking sinds de gebeurtenissen van juni 1989. (AP, Reuter, UPI)