Bull, Siemens, Olivetti samen in ontwikkeling EG-computernetwerk

ROTTERDAM, 16 SEPT. De computerfabrikanten Bull (Frankrijk), Siemens (Duitsland) en Olivetti (Italië) zijn begonnen met het ontwerp voor een pan-Europees computernetwerk. Dat meldt het Britse dagblad Financial Times.

De ontwikkeling van het vele miljoenen kostende netwerk dient Europa van een moderne infrastructuur voor informatietechnologie te voorzien en de kwakkelende Europese computerbedrijven een impuls te geven.

Een overeenkomst tussen de drie betrokken bedrijven is op 31 augustus getekend. Met een gedetailleerd ontwerp van een Europa omspannend computernetwerk hopen ze de Europese Commissie, die het project financieel zou moeten steunen, te overtuigen dat ze in staat zijn tot effectieve samenwerking. Tegelijk willen ze daarmee niet-Europese concurrenten met een sterke positie in de EG, zoals IBM en General Motors-dochter EDS, de loef afsteken.

Europese computerfabrikanten werken en werkten al samen op verschillende onderzoeksterreinen. Samenwerking aan een concreet project met een dergelijke grote omvang is nog niet eerder voorgekomen.

Het plan voor een pan-Europees computernetwerk - een systeem van grote computers die met elkaar verbonden zijn via telecommunicatiesystemen, waardoor een soort "snelweg' voor informatie-uitwisseling ontstaat - is oorspronkelijk afkomstig van de Europese Commissie. Sinds de commissie het idee enige jaren geleden opperde, is er echter weinig voortgang geboekt.

De Europese computerbedrijven betogen dat ze grote informaticaprojecten nodig hebben om hun slechte financiële situatie te verbeteren en ervaring op te doen in de strijd met Amerikaanse concurrenten die regelmatig grote overheidsopdrachten in de wacht slepen. Bijna alle grote Europese computerbedrijven verkeren op dit moment in moeilijkheden door een dalende afzet, grotere concurrentie en de hoge kosten van onderzoek en ontwikkeling.