Berghuis bestaat niet voor de Turken

VOLENDAM, 16 SEPT. Een appartement in Istanbul met zonneterras en riant uitzicht op de Marmara Zee of een eengezinswoning in Almere. Een salaris van een miljonair of een modaal inkomen. Galatasaray of Volendam. Frank Berghuis leefde de afgelopen weken in een wereld van uitersten. Aanvankelijk leek zijn kostje gekocht toen hij in Turkije een tweejarig contract tekende. De Apeldoorner zegde zijn woning in Zaandam op en vertrok met de meest noodzakelijke huisraad naar Istanbul. Aan de voet van de Bosporus zou het grote geld voor hem klaar liggen.

Niets bleek minder waar. Ja, Berghuis mocht een paar weken mee in trainingskamp. Speelde zelfs een paar wedstrijden voor zijn nieuwe werkgever, onder meer in het Rotterdam-toernooi. Maar toen eenmaal puntje bij paaltje kwam en Volendam wat wilde zien van de toch bescheiden transfersom (4,5 ton), deden de Turken plotseling of Berghuis niet meer bestond. De linksbuiten tekende maar weer een nieuwe tweejarige verbintenis bij Volendam nadat de FIFA zijn contract met Galatasaray ongeldig had verklaard. En zo kon Berghuis gisteren invallen in de wedstijd tegen Vitesse die zijn ploeg overigens verloor (0-1).

Van een droomwereld dus terug in de realiteit die Volendam heet. Anderhalf jaar geleden jaagden de Turken zijn hoofd al op hol. Beloofde de Nederlandse manager Van Ginkel hem gouden bergen. Toen stond de transfersom van een miljoen de "promotie' in de weg. Wat nu de reden is waarop de zaak definitief afsprong, daar kan Berghuis slechts naar gissen. Hij vermoedt dat de aanvraag van een Turks paspoort hem parten heeft gespeeld. Berghuis had het document nodig omdat hij de derde buitenlander werd in het team van Galatasaray. Als statusspeler zou hij dan toch speelgerechtigd zijn geweest. Berghuis: “Ik ging de mist in toen ik een talentest moest afleggen. Ik kende wel enkele woordjes, zoals links, rechts. En een beetje voetbaltaal. Maar toen ik moest uitleggen waar ik die avond ervoor geslapen had werd het een probleem.”

Via Ton van Dalen van de Stichting Arbeidszaken heeft Frank Berghuis nog even geprobeerd aan de slag te komen bij Sheffield Wednesday. Hij zou een dag of vijf meetrainen in Engeland, maar dat ging om een curieuze reden niet door. “Ik miste mijn vliegtuig wegens een file. Ik was speciaal bij Marcel Peters in Purmerend gaan logeren om niet te laat te komen. Uitgerekend die ochtend liepen er wat koeien de snelweg op. Een dag later kon ik bijtekenen bij Volendam. Ik heb eieren voor mijn geld gekozen. Het is jammer van het avontuur, maar dan moet er wel brood op de plank zijn.”

Ondertussen passeren er wat Volendam-spelers in de catacomben waar het gesprek plaatsvindt. Ze groeten Berghuis met “hé Yamaz”. De vrije schoppenspecialist kan erom lachen. “Je zou verwachten dat ik bij mijn terugkeer met scheve gezichten ben aangekeken. Dat is niet gebeurd.”

Berghuis heeft met behulp van de spelersvakbond VVCS een schadeclaim ingediend bij de FIFA. De 24-jarige voetballer eist enkele tonnen van de Turkse club. “Ik verwacht binnen twee maanden uitsluitsel”, zegt Berghuis. “Ik heb een hoop onkosten gemaakt met de verhuizing. En mijn huidige honorarium is natuurlijk nog geen fractie wat ik daar kon verdienen. Het contract met Galatasaray, dat is getekend, laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Er staat geen clausule in dat ik over een Turks paspoort moest beschikken. Wel een regeltje "hij is bereid het Turkse paspoort te accepteren'. Als de FIFA getuigen oproept hoop ik dat Van Ginkel mij wil steunen. Hij is weliswaar in dienst van Galatasaray, maar toch ook Nederlander.”

Volendam heeft zich eveneens tot de FIFA gewend met een schadeclaim. De club investeerde reeds in een vervanger voor Berghuis: Carlo de Leeuw. Hoewel trainer Leo Steegman zegt dat de ex-speler van Eindhoven ook op het middenveld kan spelen. Steegman: “Waar het omgaat is dat je met zo'n transferaffaire als club aan de goden bent overgeleverd. Berghuis is al sinds maart van slag af. Op de handelwijze van Galatasaray zou een gigantische straf moeten staan. Ik vind dit erger dan wat Milan deed in Marseille; van het veld aflopen toen het licht uitviel.”

De rentree van Berghuis, in de tweede helft tegen Vitesse, werd gisteren door de 4.500 Volendam-supporters met gejuich begroet. De fans konden het verzetje wel gebruiken, want hun favoriete ploeg toonde zich in aanvallend opzicht machteloos tegen de lijstaanvoerder. Berghuis zorgde even voor wat vuurwerk. Hij maakte zijn reputatie als de "schrik van de dode momenten' waar door eerst uit een vrije trap de paal te raken en vervolgens een hoekschop zo in te laten draaien dat Steur met een goed gerichte kopstoot had kunnen scoren. De bal ging via de grond echter naast. Ook daarna slaagde Volendam er niet in een 1-0-achterstand weg te werken. De treffer was reeds in de tiende minuut gemaakt door uitblinker Van den Brom.