Woonbladen

In het doorzichtig cellofaan waarin het maandblad Elegance is verpakt, zit deze maand ook een "Gratis Interieur Magazine'. Dat kan geen toeval zijn. Deze week ligt de eerste Elle Wonen in de kiosk, een Nederlandse versie van Elle Décoration, de tweede "joint venture' van Elle-uitgever Van den Biggelaar met de Franse uitgeverij Hachette. Elle Wonen is de vijfde uitgave in het "woonbladensegment' dat - in volgorde van oplopende deftigheid - bestaat uit: Doe het Zelf, VT Wonen, Eigen Huis & Interieur, Elle Wonen en Residence.

Van de titel Doe het Zelf verwachtte ik niet meer dan dat het een blad was dat je vertelt hoe je een boekenkast moet timmeren zonder je op de duim te slaan. In het voorwoord van het septembernummer presenteert hoofdredacteur Joop Hoffmans echter zijn gloednieuwe Magazine-praktisch, dat elke maand met het "werkblad' Zo doe je dat (een soort breipatroon voor verbouwers) bij het moedertijdschrift wordt geleverd. De trefwoorden in het blad zijn "leuk', "gezellig' en "praktisch'. Doe het Zelf is de proletariër der woonbladen.

Hein Koops en Petra Gerritsen uit Bennekom tonen in het blad wat hun zelfwerkzaamheid zoal vermocht: “De kwast werd ons belangrijkste gereedschap.” De foto's tonen een keurig opgesmukte middenstandswoning, het trotse echtpaar prijkt temidden van de leegte. “Een spaarzaam gebruik van meubels en accessoires geeft het huis iets stijlvols”, vermeldt een bijschrift. Iets stijlvols. Elders in het nummer wordt een neringdoende in bric-à-brac te Zeist geportretteerd en worden moeders overgordijnen "gedrapeerd'. Doe het Zelf is voor wie is uitgekeken op de porseleinen Pierrot maar "gewassen muren' weer net iets té stijlvol vindt.

VT Wonen heeft "de rozentrend' ontdekt: “De roos heeft het interieur veroverd.” Het blad onderwerpt deze maand het huis van Esther en Bart Tromp in Bloemendaal aan een nader onderzoek. In dit interieur is de chaise longue van Gerard van den Berg doorgedrongen, de oude (ongetwijfeld bruin-ribfluwelen) zitelementen zijn aan het oog onttrokken door grand foulards. Natuurlijk zijn de granieten vloer in de badkamer, dat leuke ligbad op pootjes, het authentieke tegelwerk en die geinige oude keukenkast bewaard gebleven, maar het oorspronkelijke keukenblok is vervangen door de beukenhouten "Kvadrat' van Ikea. En ja hoor, toen de oude vloerbedekking was verwijderd, kwamen er prachtige planken tevoorschijn. Esther: “Het idee om de vloeren te sjabloneren komt uit een Belgisch café.”

Het is waarschijnlijk die door het echtpaar Tromp feilloos uitgedragen hang naar knusheid die de woonbladen tot zo'n succes maken. Vroeger verbeterden ze de maatschappij, nu verbeteren ze hun meer nabije omgeving. Ze hebben nog hun citroengeranium op piëdestal en marmeren blad op gietijzeren onderstel. Maar daar horen nu draperieën bij, de open haard, droogbloemen in aardewerken vazen, een decoratieve schildering, ongelakt of getamponneerd houtwerk, rieten stoelen en een weelderige tuin met veel rozen en orangerie-meubilair.

Doet VT Wonen in zijn oneindige goedheid ook nog een badkamerspecial aan de lezers cadeau, Eigen Huis & Interieur "sealt' er deze maand geheel gratis het boekje "Meubelstijlen in Nederland' bij. Het woord "design' duikt hier voor het eerst op: aandacht voor het werk van Borèk Sipek, een showroom voor modern meubilair en ontwerpen van geluidsinstallaties. De Italiaanse couturier Gianfranco Ferré richtte getuige EH & I met veel zorg, maar vooral met veel geld zijn kapitale villa aan het Lago Maggiore in; hier is de fotoreportage niet meer de leverancier van ideeën, maar de uitstalkast van het onbereikbare.

Meer nog dan EH & I voorzien Elle Wonen en Residence in de behoefte om zich te vergapen en te verlekkeren. In Residence natuurlijk aan de droompaleizen die achterin het blad te koop worden aangeboden, in Elle Wonen aan de huizen van het architectenduo Meyer-Van Schooten en het royale onderkomen van mode-ontwerper Bill Blass. Er zijn thema's die in de top van het nog jonge woonbladen-segment nu al tot de evergreens behoren: open haarden; design van Sipek en Lagrouw; een rozenperk met smeedijzer; bekende ontwerpers een tafel laten dekken; de kunstenaar in zijn huiselijke ambiance.

Elle Wonen is de modieuze dochter van het voorname, kapitaalkrachtige Residence. Maar de roos is niet ver van de terracotta pot gevallen.

    • Tom Rooduijn