Weekoverzicht

Het Sovjet-leger terug uit Cuba, de Koerilen-eilanden terug aan Japan, Hönecker wellicht terug naar Duitsland, Vladimir Kirilovitsj Romanov "wanneer het volk het wil, zo God het wil' terug op de keizerstroon van Rusland, met de dag verpulverde het Sovjet-imperium deze week verder tot een zielig hoopje geschiedenis.

Een markt voor tweedehands schulden zoals Latijns Amerika die kent ontluikt nu ook in de Sovjet-Unie. Terwijl president Gorbatsjov nieuwe leningen wil van het Westen, beginnen Westerse banken op bescheiden schaal met het overnemen van oude Sovjet-schulden tegen flinke kortingen.

Duitsland nam deze week de leiding bij pogingen een liquiditeitscrisis in de Sovjet-Unie af te wenden. Op initiatief van de Duitse regering komen dit weekeinde in Dresden vertegenwoordigers van de G-7 bijeen voor overleg over de buitenlandse schuld van 60 miljard dollar van de Sovjet-Unie, waarvan vice-premier Javlinsky deze week zei dat de centrale unie geen poging zal wagen die af te wentelen op de deelrepublieken.

Gorbatsjovs speciale afgezant Jakovlev, deze week op bezoek in Bonn, stelde de Duitse bankiers gerust dat de Staatsbank en de Bank voor de buitenlandse handel, die de navelstreng vormen met de financiële markten in het Westen, zullen blijven voortbestaan. Duitsland is met 37 miljard D-mark de grootste crediteur van de Sovjet-Unie. De Verenigde Staten willen dat de leiding van de Sovjet-Unie in oktober naar de G-7 in Bangkok komt om haar nieuwe economische hervormingsplan te ontvouwen.

De top van de Duitse auto-industrie heeft deze week de tegenaanval geopend op Japan. BMW beschuldigde Japan van een economische oorlog door auto's in het dure marktsegment, zoals Lexus en Infiniti, onder de kostprijs te verkopen in het Westen. Tot nu toe waren het vooral de Fransen die fel weerstand boden tegen Japans concurrentiemethoden.

Revolutie in de autowereld. Met behulp van Nederlands kapitaal heeft de 47-jarige Bulgaarse kernfysicus Roumen Antonov een automatische versnellingsbak uitgevonden die de helft lichter en kleiner is dan de huidige automaat en aanmerkelijk zuiniger in brandstofverbruik.

De invloedrijke Washingtonse advocaat Clark Clifford (84) werd deze week aan de tand gevoeld door een uiterst sceptisch Congres over zijn betrokkenheid bij het BCCI-schandaal. Clifford, ex-topman van de bank First American, adviseur van Democratische presidenten en oud-minister, hield vol dat hij nooit had geweten dat zijn bank in het geheim werd beheerst door BCCI. Uit een geheim rapport van de Federal Reserve bleek deze week dat BCCI nauwe relaties onderhield met Banco Nazionale del Lavoro, die in 1989 in opspraak kwam als financier van de oorlogsmachine van Saddam Hoessein.

Richard Breeden, voorzitter van de SEC, de waakhond van de Amerikaanse beurzen, zei deze week tegen het Congres dat behalve Salomon Brothers nog meer effectenhuizen op Wall Street hebben gefraudeerd met staatsobligaties. Na Salomon Brothers heeft de Wereldbank deze week ook de in opspraak geraakte Japanse effectenhuizen Nomura en Nikko gewipt bij de uitgifte deze maand van obligaties van de bank. Een klap in het gezicht voor ons prestige, reageerde Nomura, 's werelds grootste effectenhuis. De justitie in Düsseldorf is een onderzoek begonnen naar frauduleuze praktijken met goederentermijncontracten waarbij beleggers in Duitsland voor 500 miljoen mark zijn opgelicht.

In Moskou zwelden deze week de geruchten aan over illegale valuta-transacties met miljarden roebels uit de kas van de CPSU die tegen een spotprijs zijn geruild voor dollars die nu veilig staan geparkeerd bij banken in Latijns Amerika, Iran en de Franse Rivièra

Verwarring deze week in Brussel over de Nederlandse houding bij het beraad over de EMU. Hoewel hij de steun had van Duitsland, Frankrijk én Groot-Britannië, nam minister Kok van financiën schielijk afstand van zijn eigen voorstel voor de finale stap naar één Europese munt, toen hij op fel verzet stuitte van de Zuideuropese landen onder aanvoering van Italië, ook al was door iedereen de de meditarrane verontwaardiging voorzien.

Keerpunt in de VS. Tiffany Building, de wolkenkrabber op Fifth Avenue in Manhattan waar de wereldberoemde juweliers zijn gevestigd, decor van de film Breakfast at Tiffany's naar het gelijknamige boek van Truman Capote, is te koop aangeboden, door Japanners.

    • Paul Friese