VS geven met lager disconto economie impuls

WASHINGTON, 14 SEPT. De Amerikaanse centrale bank heeft het disconto gisteren met onmiddellijke ingang verlaagd van 5,5 tot 5,0 procent. De officiële rentevoet kwam daarmee op het laagste niveau in meer dan achttien jaar.

Het besluit van de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken in de VS, kwam kort na de publicatie van cijfers die aangeven dat de Amerikaanse economie nog steeds niet uit de nu al een jaar durende recessie is en dat het inflatiegevaar gering is.

Een renteverlaging was al enige tijd verwacht. De Fed kreeg er de ruimte voor door de publikatie van nieuwe economische cijfers op donderdag en vrijdag. Zowel de consumentenprijzen als de groothandelsprijzen stegen in augustus met slechts 0,2 procent. Dat geeft aan dat er weinig risico is dat de inflatie door een renteverlaging uit de hand loopt. Anderzijds bleek uit de vermindering van de detailhandelsomzet in augustus met 0,7 procent dat het met het economische herstel in de VS nog steeds niet wil vlotten. Daarom bestond behoefte aan impulsen via een rentedaling.

Het disconto is het rentetarief dat de centrale bank berekent voor leningen aan commerciële banken. Het tarief benvloedt de kosten van het geldlenen door bedrijven maar ook bij voorbeeld de hypotheekrente.

De vorige wijziging van het disconto vond plaats op 30 april van dit jaar. Ook toen werd het tarief met 0,5 procent verlaagd.

Als redenen voor de verdere verlaging noemde de Fed de geringe groei van de geldomloop, de vermindering van de inflatie en bezorgdheid over de kracht van de economische groei.

Morgan Guaranty was de eerste grote Amerikaanse bank die reageerde met een verlaging van de “prime rate”, de rente voor de meest kredietwaardige ondernemingen. Het tarief ging van 8,5 naar 8,0 procent. Verwacht werd dat de andere banken zouden volgen.

De koers van de dollar was de afgelopen week onder invloed van de speculatie over renteverlaging met ongeveer zes cent gedaald, maar reageerde nauwelijks toen die verlaging een feit was. Volgens valutahandelaren was de maatregel van de Fed al ingecalculeerd.

Wall Street ging ondanks de aangekondigde renteverlaging van een half procent stevig onderuit. De Dow Jones-index van 30 industriële fonsen moest uiteindelijk een verlies incasseren van 22,14 punt om met 2985,69 punten weer onder de 3000-grens te belanden. De Europese effectenbeurzen reageerden verdeeld.