Van Thijn: geen grote infiltratie politiekorps

AMSTERDAM, 14 SEPT. De Amsterdamse burgemeester Van Thijn heeft gistermiddag ontkend dat er sprake is van een omvangrijke infiltratie bij de hoofdstedelijke politie door de Surinaamse cocaïne-mafia. Van Thijn reageerde daarbij op berichten dat uit een onderzoek van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) zou zijn gebleken dat bijna twintig leden van het korps worden verdacht van het onderhouden contacten met de Surinaamse drugsmafia.

Van Thijn zegt op de hoogte te zijn van de inhoud van de vertrouwelijke mededelingen van minister Dales (binnenlandse zaken) zijn aan de Tweede kamer inzake de Surinaamse drugshandel. Deze gegevens stroken niet met de gemelde infiltratie in het hoofdstedelijke korps, aldus Van Thijn.

Volgens de Amsterdamse afdeling van de Nederlandse Politiebond bedreigen de aanhoudende berichten de stemming in het korps. De woordvoerder van de bond toonde zich, evenals zijn collega van de Amsterdamse Politie Vakorganisatie, “onthutst en verrast” door de berichten van de infiltratie.

Nadere informatie over het onderzoek is volgens APV-voorzitter B. Driessen nodig om de groeiende onrust binnen het korps weg te nemen.