Tv-debat sluit campagne verkiezingen in Zweden af

STOCKHOLM, 14 SEPT. In een marathondebat voor de Zweedse televisie van ruim drieëneenhalf uur hebben de leiders van de acht belangrijkste politieke partijen van het land gisteravond de grote groep kiezers voor zich proberen te winnen die nog twijfelt op wie zij bij de verkiezingen van morgen moeten stemmen.

De verkiezingen beloven een van de interessantste te worden van deze eeuw. Volgens de laatste opiniepeilingen staan de sociaal-democraten, die Zweden op zes jaar na al sinds 1932 regeren, op ruim 35 procent, een niveau waarop de partij sinds de jaren '20 niet meer heeft verkeerd. Het lijkt er dan ook op dan premier Ingvar Carlsson het veld moet ruimen voor een centrum-rechtse coalitie onder leiding van de conservatief Carl Bildt. Behalve Bildts conservatieven zouden hiervan deel uitmaken de liberalen, de Centrumpartij en de christen-democraten.

Bovendien zullen naar alle waarschijnlijk twee nieuwe partijen in het parlement doordringen: de christen-democraten, die opmerkelijk veel weerklank vinden met hun oproep het gezin weer tot hoeksteen van de samenleving te maken, en de Nieuwe Democraten, een kleine rechtse protestpartij.

Tijdens de uitputtingsslag voor de televisie van gisteravond zocht premier Carlsson verschillende keren een persoonlijke confrontatie met Bildt. Hij verweet hem dat zijn coalitie veel te onsamenhangend was om de problemen van Zweden aan te pakken. Bildt negeerde deze aanvallen en stelde dat Zweden toe is aan een nieuw beleid.