ramsj

Gloria Moure (red.): Kounellis Gebonden, Rizzoli 1990, van ƒ 135,60 voor ƒ 69,50. Nijhof & Lee, Staalstraat, Amsterdam. Maarten W. Schakel: Herinneringen in 82 schetsen Paperback, PR Sponsor Bv. 1988, van ƒ 27,50 voor ƒ 6,95. De Slegte. Hilda Verwey-Jonker: Er moet een vrouw in Paperback, Arbeiderspers 1988, ƒ 14,90. (Beperkte voorraad). De Slegte. Siegfried van Praag: Een lange jeugd in joods Amsterdam Gebonden, Nijgh & Van Ditmar 1985, ƒ 24,90. De Slegte. Jerven Ober: Vormen in glas Paperback, Centrum voor Kunst en Vormgeving Tilburg 1988, van ƒ 29,90 voor ƒ 6,90. Steven Sterk, Servetstraat, Utrecht (030-334973) Mapplethorpe: Les femmes Gebonden, Nathan Image 1989, van ƒ 112,- voor ƒ 39,90. Boekenmarkt, Oude Molstraat, Den Haag (070-3658226). De Verbeelding, Utrechtsestraat, Amsterdam.

Gloria Moure (red.): Kounellis Gebonden, Rizzoli 1990, van ƒ 135,60 voor ƒ 69,50. Nijhof & Lee, Staalstraat, Amsterdam.

Een fraai boek over Jannis Kounellis, de beeldend kunstenaar wiens ontwerp voor een standbeeld bij het nieuwe Tweede Kamergebouw laatst onder hoongelach door de parlementariërs werd weggestemd. Uitgangspunt vormen drie internationale exposities van Kounellis uit het eind van de jaren tachtig. De foto's en reprodukties gaan vergezeld van uitgebreide teksten (onder anderen van Rudi Fuchs) over de achtergrond van Kounellis' werk en het even krachtige als elementaire materiaalgebruik. Een verhelderend boek, niet alleen voor kunstliefhebbers.

Maarten W. Schakel: Herinneringen in 82 schetsen Paperback, PR Sponsor Bv. 1988, van ƒ 27,50 voor ƒ 6,95. De Slegte.

Hilda Verwey-Jonker: Er moet een vrouw in Paperback, Arbeiderspers 1988, ƒ 14,90. (Beperkte voorraad). De Slegte.

Siegfried van Praag: Een lange jeugd in joods Amsterdam Gebonden, Nijgh & Van Ditmar 1985, ƒ 24,90. De Slegte.

Drie uiteenlopende autobiografische boeken. In zijn 82 schetsen beschrijft Maarten Schakel, laatste der mannenbroeders, zijn jeugd in de Alblasserwaard en zijn latere wederwaardigheden aldaar als dorpsburgemeester. De tekst is opgewekt en aimabel van toon (als Schakel zelf), en bevat mooie oude, in onbruik geraakte clichés. Zo brengen de dorpelingen nogal eens ""plengoffers aan Bacchus'', en ""sloeg Koning Thialf toe'' in de strenge winter van 1929. Heel anders - systematischer, beschouwender - zijn de herinneringen van Hilda Verwey-Jonker, socialiste, sociologe en voorvechtster voor allerhande maatschappelijke emancipatie. Een lange en bewogen loopbaan trekt voorbij, vanaf de Sociaal Democratische Studentenclubs uit de jaren dertig tot aan lidmaatschappen van de Eerste Kamer en de SER. Interessante passages over het Kindercomité - opgericht na de Kristallnacht om Duitse kinderen te redden -, en de wanordelijke gebeurtenissen (winter 1945) in bevrijd zuidelijk Nederland.

""Mogen de lachers de ernst niet te vervelend vinden en de ernstigen de lach niet te vulgair'', zo begint Siegfried van Praag zijn herinneringen aan het vooroorlogse joodse Amsterdam (een schriftelijk vervolg op de film die hij in 1984 met Willy Lindwer maakte). Levendige tekst vol oog voor detail. Lindwer completeert het boek met een verzameling naoorlogse foto's van joods Amsterdam.

Jerven Ober: Vormen in glas Paperback, Centrum voor Kunst en Vormgeving Tilburg 1988, van ƒ 29,90 voor ƒ 6,90. Steven Sterk, Servetstraat, Utrecht (030-334973)

Een van de weinige boekjes over hedendaagse Nederlandse glaskunst. Zestien kunstenaars komen aan bod in biografietjes en foto's van hun werk. Enkele namen: Willem Heesen, Mieke Groot, Borek Sipek en de aartsvader van de Nederlandse glaskunst, A.D. Copier. Een informatief boekje, al is de tekst wat moeizaam geschreven (""Richard Meitner pendelt als het ware tussen verschillende culturen om voor zichzelf en in zijn werk een identiteit vast te stellen''), en wordt er ook typografisch heel wat rusteloos afgependeld (de titel op de voorkant is nagenoeg onleesbaar).

Mapplethorpe: Les femmes Gebonden, Nathan Image 1989, van ƒ 112,- voor ƒ 39,90. Boekenmarkt, Oude Molstraat, Den Haag (070-3658226). De Verbeelding, Utrechtsestraat, Amsterdam.

Tachtig vrouwenportretten van de in 1989 overleden Robert Mapplethorpe, bekend van zijn harde, vaak door banvloeken getroffen, foto's van de Newyorkse homo-scene. Hoe anders - en hoe onvertogen - zijn de foto's in Les femmes: verstilde, tijdloze vrouwen, met ogen zo etherisch dat je je als nederige kijker bijna schaamt voor je eigen alledaagsheid. Veel bekende namen: Kathleen Turner, Grace Jones, Sigourney Weaver, en een vrijwel doorzichtige Yoko Ono. Het boek eindigt met vier foto's van Patti Smith, de zangeres die Mapplethorpe ook al in het begin van zijn carrière vastlegde: op de prachtige hoesomslag van haar l.p. Wave uit 1979.

    • Henk Lagerwaard