"Noord-Korea heeft binnen drie jaar eigen kernwapens'

SEOUL, 14 SEPT. Noord-Korea heeft over één tot drie jaar kernwapens van eigen fabrikaat. Dat heeft gisteren in Seoul een overgelopen Noordkoreaanse diplomaat gezegd.

Volgens de overloper, Ko Young-hwan, heerst onder de Noordkoreaanse diplomaten “algemeen” de overtuiging dat hun land in staat is binnenkort eigen kernwapens te fabriceren. Pyongyang, zei hij, heeft nooit de bedoeling gehad in te stemmen met internationale controle op zijn nucleaire faciliteiten; dat de Noordkoreanen daar wel over praten zou slechts bedoeld zijn om tijd te winnen.

Volgens Ko, de eerste Noordkoreaanse diplomaat die is overgelopen, bezit Noord-Korea ten minste twee fabrieken waar aan de ontwikkeling van kernwapens wordt gewerkt, een in Yongbyon, ten noorden van Pyongyang, en een in de noordelijke provincie Pyongan.

Noord-Korea heeft altijd ontkend aan eigen kernwapens te werken. Het heeft in 1985 het nonproliferatie-akkoord ondertekend, maar steeds geweigerd internationale inspectie toe te staan. Gisteren liet het Internationale Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) in Wenen weten dat Noord-Korea heeft laten weten pas inspecteurs toe te laten als “de Amerikaanse atoomdreiging” is geëlimineerd. Volgens de Noordkoreaanse vertegenwoordiger bij het IAEA, O Chang Rim, hebben de Amerikanen in Zuid-Korea grote hoeveelheden kernwapens opgeslagen.

Volgens Ko Young-hwan is Noord-Korea ook niet serieus in de bilaterale besprekingen met Zuid-Korea. Die zouden vooral zijn bedoeld als “show” voor de wereld. Noord- en Zuid-Korea hebben het afgelopen jaar drie gespreksrondes op ministerieel niveau gehouden over bilaterale aangelegenheden. De Noordkoreaanse machthebbers, aldus Ko, gaan er niet van uit dat besprekingen met het zuiden kunnen leiden tot een hereniging van de twee Korea's. (Reuter)