"Marechaussee staat gereed voor Suriname'

DEN HAAG, 14 SEPT. De Koninklijke Marechaussee staat klaar om Suriname te assisteren bij politietaken, met name in de haven en op het vliegveld om drugsexporten tegen te gaan. De uit te zenden militairen hebben nauwelijks extra training nodig. Recherchewerk bij drugsbestrijding is eerder gedaan. Voor hun veiligheid kunnen de marechaussees zelf instaan.

Dat zegt generaal-majoor L.W. Sunter, commandant van de Koninklijke Marechausse, naar aanleiding van de door het kabinet geopperde mogelijkheid om marechaussees te sturen als Suriname om die militaire en politie-bijstand vraagt. Mocht hij zelf als commandant van de Marechaussee de veiligheid van de uit te zenden manschappen niet optimaal vindt, dan zal hij persoonlijk maatregelen nemen om die veiligheid te garanderen.

In de Tweede Kamer had een aantal parlementariërs zich afgevraagd of die veiligheid wel te garanderen viel. Gualthérie van Weezel (CDA): “De Surinaamse machthebbers gaat geen zee te hoog om mensen uit de weg te ruimen. Het land zit tot over de oren in de cocaïne. Het gaat om heel veel geld, miljarden guldens. Heel de Surinaamse samenleving is er door verrot. We hebben wel de verantwoordelijkheid voor de mannen die we daar heen sturen en dat zal niet eenvoudig zijn.”

Sunter zegt nog niet gepolst te zijn door minister Ter Beek (defensie) over een rol van de marechaussee. “Wil de politiek het, dan gaan we. Het zal overigens wel ten koste gaan van andere taken, onder meer op Schiphol. We zijn er niet op berekend om zo maar grote aantallen voor nieuwe taken te bestemmen. Maar ook die vraag zal de politieke leiding moeten beantwoorden.”