Lubbers: niets uitsluiten bij assistentie Suriname

DEN HAAG, 14 SEPT. Het kabinet sluit geen enkele optie uit voor bijstand aan Suriname in de strijd tegen de drugscriminaliteit. Hoewel dat ook geldt voor militaire assistentie, gaan de gedachten vooral uit naar bijstand aan politie en justitie. Minister-president Lubbers zei dat gisteren na afloop van de ministerraad.

Maandag besloot het kabinet Suriname desgevraagd militaire assistentie te verlenen bij de hervorming van het leger. Nederland zou ook manschappen willen leveren voor de grensbewaking om de uitvoer van cocaïne tegen te gaan.

Lubbers onderstreepte gisteren dat uitsluitend hulp kan worden geboden als de Surinaamse regering zelf om assistentie vraagt. Hij zei dat het kabinet in principe bereid is de Surinaamse regering te helpen bij de drugsbestrijding, omdat de nieuwe Surinaamse president Venetiaan heeft laten blijken dit probleem voortvarend te willen aanpakken. In een reactie op het kabinetsbesluit om Suriname desnoods militaire steun te verlenen zei de vorige week tot president gekozen Venetiaan de militaire optie voor de oplossing van het cocaïneprobleem niet uit te willen sluiten.

De Amerikaanse onderminister van inter-Amerikaanse zaken B. Aronson heeft gisteren via een satellietverbinding tegenover journalisten in Paramaribo verklaard dat de VS geen druk op Nederland hebben uitgeoefend om militaire assistentie aan Suriname te bieden als de regering in Paramaribo hier om zou vragen. De VS, Nederland, Venezuela, Brazilië en andere landen hebben volgens Aronson wel overleg gevoerd over het herstel en consolideren van de democratie in Suriname.