Ivo van Damme Memorial; Atleet Ondieki wenst Scah niet in zijn buurt

BRUSSEL, 14 SEPT. Geweeklaag over de hoogte van startgelden is in de dagen na de wereldkampioenschappen atletiek schering en inslag. Ook in Brussel, bij de Ivo van Damme Memorial, wreef de organisatie zich vol onbegrip in de ogen bij het lezen van de eisen van de groep van Carl Lewis. Maar niet alleen de hausse in de betalingen zorgde in de Belgische hoofdstad voor problemen. Ook de inmenging in de samenstelling van het deelnemersveld was een zorg. De wereldkampioen op de 5.000 meter, Yobes Ondieki, zorgde wat dat betreft voor de meeste commotie. Hij wenste met name de Marokkaan Scah, 's werelds beste crosser, niet in zijn buurt.

Het zinde Ondieki, die begeleid wordt door de Nederlandse manager De Vries, niet dat de Duitser Baumann en Scah bij hem in de wedstrijd zouden lopen. Ondieki, die het eindschot van een snelwandelaar heeft maar een monotoon hoog tempo graag dicteert, vreesde de spurtsnelheid van het tweetal. Bij de WK in Tokio stelde de Keniaan het succes veilig door bijzonder snel van start te gaan en vervolgens, geheel uitgeput, nog net buiten bereik van de anderen te blijven. Zo'n race zag hij zich in Brussel niet lopen. Baumann had Ondieki afgelopen zondag nog geklopt in Keulen, op een 3.000 meter. Een wereldkampioen die zijn hoge startgeld wil veilig stellen hoort niet te verliezen.

Organisator Meerts zat met de zorgen want hij kon de door Ondieki niet geliefde atleten niet zo maar buiten gooien. Ook zij wilden punten in het Grand Prix-klassement, ook al met het oog op de finale volgende week in Barcelona. Ondieki zat aan hun inkomen. De oplossing werd gevonden in twee wedstrijden over 5.000 meter, waarvan de ene met Ondieki geen punten voor het klassement zou opleveren. De Keniaan liep 13.21.79 en toonde zich teleurgesteld. “Ik dacht dat ik een briljante tijd kon lopen. De hazen deden hun werk voortreffelijk maar ik voelde de pijn van het lange seizoen.” Boutayeb, de Marokkaanse Olympisch kampioen op de 10.000 meter, zegevierde in de andere race. Hij won in 13.21.72 voor Scah, Kinuthia, Korir en Baumann.

Brussel bracht overigens een schat aan goede prestaties. Merlene Ottey is bevrijd van wedstrijdzenuwen. Zij liep de 200 meter in de snelste seizoentijd, 21.64. Ook bij de mannen ging die afstand in een tijd, 19.89, zoals die dit jaar nog niet is gelopen. Michael Johnson, de Amerikaanse wereldkampioen, was er verantwoordelijk voor. Kiptanui was in de aanval op het wereldrecord 3.000 meter steeple maar de twintigjarige Keniaan slaagde weer niet. Hij smijt dit jaar met zijn krachten, blijft de concurrenten ver voor maar krijgt het record niet in handen, al was 8.06.46 beter dan eerder waar ook.

In de Belgische hoofdstad was ook een aanval op het wereldrecord 10.000 meter gepland. De Keniaan John Ngugi, wereldkampioen cross in 1986, 1987 en 1988 had zijn gehele seizoen op de race van gisteravond ingesteld nadat hem duidelijk was gemaakt dat hij een plaats in het Keniaanse team voor het wereldkampioenschap wel kon vergeten. Ngugi was op negen kilometer sneller dan recordhouder Barios in 1989, maar aan de finish ruim drie seconden langzamer.

De geblesseerd toekijkende wereldrecordhouder verspringen Powell prees België overigens om de goede organisatie en de avond vol met atletiekplezier. Hij liet zich echter niet overhalen tot een wedstrijd, die immers nimmer in de schaduw zou kunnen komen van zijn fantastische optreden in Tokio. Eerder in de week had hij in Berlijn al gesproken over het letsel dat hem verder dit jaar aan de kant zou houden.

    • Theo Reitsma