Falen B-2 "Stealth': onrust in Congres

WASHINGTON, 14 SEPT. Ernstige probelemen met het kostbare B-2 "Stealth'-vliegtuig hebben geleid tot grote onrust in het Amerikaanse Congres. Deze week maakte het Amerikaanse ministerie van defensie bekend dat een prototype van deze bommenwerper bij een test lang niet zo onzichtbaar was gebleken voor radarwaarneming als werd verwacht.

Een debat over het budget van 1992 voor de B-2, dat voor volgende week op de agenda stond, is voorlopig uitgesteld. Senator James Exon, lid van het comité voor strategische en tactische kernstrijdkrachten, voorspelde dat “het B-2-project eerder een snelle dan een langzame dood zal sterven als de luchtmacht niet zeer snel orde op zaken weet te stellen”. Volgens Exon bevindt de geloofwaardigheid van de luchtmacht zich thans op een “ongeëvenaard dieptepunt”.

Niet bekend

Het ook door andere tegenslagen geplaagde B-2 project heeft tot nu toe meer dan 60 miljard dollar gekost. Er zijn drie prototypen. De Amerikaanse luchtmacht wil uiteindelijk 75 van deze, door Northrop gebouwde bommenwerpers in dienst nemen, met een geschatte stuksprijs van 865 miljoen dollar - een absoluut record. Een Pentagon-woordvoerder zei dat de “luchtmacht in de B-2 blijft geloven”.