Damrak in afwachting van broodnodige inspiratiebron

ROTTERDAM, 14 SEPT. De Amsterdamse beurs is in afwachting van een inspiratiebron. Hoewel handelaren optimistisch zijn dat de koersen de komende week zullen stijgen, en er gisteren - uitgerekend op vrijdag de dertiende - zelfs even werd gesproken over het begin van een hausse op de Amsterdamse effectenbeurs, blijft het wachten op hogere omzetten.

Alle factoren die de beurshandel mogelijkerwijs uit het zomerslop kunnen halen, hebben de revue al gepasseerd. Maar gisteren leek de in de VS aangekondigde renteverlaging de Nederlandse rente "los' te kunnen maken. Maar die theorie kon gisteren vooralsnog niet bewaarheid worden. Integendeel zelfs, want na de bekendmaking van de Amerikaanse renteverlaging daalde de Dow Jones index (mede onder invloed van tegenvallende andere economische gegevens) en zakte onder invloed daarvan in Amsterdam de CBS-stemmingsindex in het laatste uur ook weg. Uiteindelijk sloot de index gisteren op 92,3 punten, een verlies van 0,3 punt ten opzichte van het slot van vorige week.

Volgens handelaren ging gisteren het beursgezegde op: “Het bezit van de zaak is het einde van het vermaak”. Vooruitlopend op berichten vanuit de VS was er enige activiteit te bespeuren in bepaalde fondsen. Voor de aandelenmarkt geldt dat een een renteverlaging in de VS, en daaropvolgend een lagere Nederlandse rente, gunstig is. Beleggen in aandelen wordt voor beleggers op zo'n moment aantrekkelijker dan geld tegen rente op de bank vast te zetten.

De uitgebleven reactie is volgens handelaren te wijten aan anticipatie van de markt op de rentedaling. “Veel beleggers hebben zitten wachten op een hogere koers om winst te nemen. Nu de koersen door de speculatie op een renteverlaging wat omhoog zijn gegaan, besluit een groot aantal beleggers zijn aandelen weer te verkopen en zo winst te nemen. Daardoor brokkelen de prijzen wat af op het moment dat juist een stijging verwacht werd en is het resultaat per saldo verlies”, legt een handelaar uit.

De grootste zorg voor de handel in Amsterdam is volgens velen vooralsnog het volume. Er wordt dezer dagen bitter weinig verhandeld op de Amsterdamse beurs. Dat zet handelaren en analisten al enige tijd voor de nodige vraagtekens. Het excuus dat het altijd rustig is tijdens de zomermaanden doet langzamerhand geen opgeld meer. De vakanties van de decision-makers zijn voorbij, de normale activiteit van voorgaande jaren zou allang weer terug moeten zijn maar onzekerheid en afwachting zijn nog steeds troef.

In een "dunne' markt met weinig omzetten passen opvallende koersbewegingen. Ook de afgelopen week gingen achter de grootste koersschommelingen hele kleine omzetten schuil. Cindu International (bouw- en pijpbekleding, isolatie, chemie en transport) spande wat dit betreft de kroon. Het fonds boekte deze week liefst 65 procent koerswinst. Maar op sommige dagen ging er geen stuk om in Cindu.

Op zichzelf is dat niet zo verwonderlijk want 97 procent van de aandelen is in handen van een Belgische grootaandeelhouder. Er zijn derhalve nauwelijks stukken te verhandelen. Als er in zo'n situatie wel kopers in de markt zijn, maar niemand biedt zijn aandelen ter verkoop aan, schiet de biedprijs en daarmee de koers omhoog. Uiteindelijk gingen er de afgelopen dagen, bij hele lage omzetten, nog wel wat aandelen Cindu in andere handen over. Daardoor schoot de koers omhoog en bereikte zelfs even een nieuwe recordhoogte van 200 gulden. Cindu sloot gisteren op 198 gulden.

Een soortgelijke koersontwikkeling kon deze week worden waargenomen bij VNU. Er bestond de afgelopen dagen veel vraag naar het uitgeversfonds, maar er werden heel weinig stukken naar de markt gebracht. VNU begon de week op 73,30 gulden en klom, eveneens bij lage omzetten, naar een slotkoers gisteren van 78,10 gulden. De aandelen van de uitgever uit Haarlem stegen 6,5 procent en daarmee behoorde VNU net niet tot de tien grootste stijgers.

Medicopharma was deze week een derde fonds dat bij lage omzetten flinke sprongen maakte. De medicijnengroothandel uit Zaandam ontworstelde zich aan de laagste koers die het dit jaar (op 4 september) bereikte. Op maandag noteerde Medicopharma 26 gulden, gisteren sloot het medicijnenfonds bijna 14 procent hoger op 29,60 gulden.

Aan de topper onder de dalers van deze week zit een ander verhaal. Automatiseerder Management Share werd afgelopen dinsdag naar het beruchte "strafbankje' verwezen. De Vereniging voor de Effectenhandel wilde, nadat het bedrijf bekend had gemaakt dat het over een negatief eigen vermogen beschikt, het computerfonds niet langer een officiële notering geven. In gezelschap van fondsen als Bobel, Chamotte Unie, Melia, Klene, Bredero en DOCdata wordt Management Share vanaf nu verhandeld als "niet officiëel genoteerd'. De meeste beleggers willen in dat geval van hun stukken af, maar omdat weinigen ze willen overnemen zakt de koers snel. Management Share boekte een koersval van liefst 57 procent en kwam op 2,40 gulden uit.

De collega's op het strafbankje deden het al niet veel beter. De koers van Melia zakte ruim 26 procent, Bobel boekte 11 procent koersverlies en DOCdata noteerde een koersdaling van ruim zeven procent.

    • Max Christern