Containerbedrijf ECT krimpt fors in

ROTTERDAM, 14 SEPT. Europe Combined Terminals (ECT) in Rotterdam, het grootste overslagbedrijf van containers ter wereld, krimpt fors in. Van de 2800 werknemers moeten er 350 - ongedwongen - de poort uit. Nog eens 200 werknemers van de zwaar verliesgevende stukgoeddivisie (Multicargo) worden overgeplaatst naar beter draaiende afdelingen. Onrendabele pakketten stukgoedlading worden afgestoten.

Dat zijn enkele hoofdpunten uit een nog niet gepubliceerd plan om ECT weer gezond te maken. Directeur H. Schut van ECT heeft de hoofdpunten gisteren bevestigd.

ECT heeft in de eerste helft van dit jaar een verlies geleden van 1,8 miljoen gulden. Het bedrijf liet eind juni weten dat dit jaar een negatief resultaat dreigt. In 1990 draaide ECT met een kleine winst van 2 miljoen gulden.

Personeel van ECT onderbrak afgelopen woensdag korte tijd het werk omdat allerlei geruchten de ronde deden. Om aan de geruchtenstroom een eind te maken kreeg de ondernemingsraad een eerste inzicht in de reorganisatieplannen.

De Vervoersbonden CNV en FNV schorten vooralsnog een oordeel over de inkrimping op. Zij kennen nog niet de details ervan. CNV'er C. Van der Knaap merkt slechts op dat dit niet “uit weelde” is geboren.

Bij ECT zijn nog meer veranderingen op til. Grootaandeelhouder Internatio-Müller heeft aangekondigd van zijn 44-procents aandeel af te willen. De andere grootaandeelhouder, Nedlloyd (eveneens 44 procent), heeft eigen problemen op te lossen en derde aandeelhouder, NS (12 procent), heeft niet voldoende kapitaal om door ECT gewenste investeringen te financieren. ECT heeft onder meer plannen voor een