CDU denkt aan premie voor kind

BONN, 14 SEPT. De Duitse regeringspartijen CDU en CSU overwegen een premie van duizend mark te geven voor ieder kind dat geboren wordt, om daarmee abortus te ontmoedigen. Volgens leden van de twee partijen circuleert momenteel een wetsontwerp waarin dit voorstel staat vervat. Voorts zou de kinderbijslag moeten worden verhoogd en de belasting voor gezinnen omlaag moeten.

In de Bondsdag begint einde deze maand een debat over harmonisering van de zeer ruime abortuswetgeving die in de voormalige DDR gold en de striktere regels die tot dusver in West-Duitsland golden, waar abortus een misdaad is tenzij een vrouw een doktersverklaring kan overleggen waarin wordt vastgesteld dat de abortus medisch gezien noodzakelijk is.

Er circuleren al verscheidene wetsvoorstellen, waaronder één van de SPD, die een poging wil doen om het protestantse deel van de CDU en de FDP te verenigen op een voorstel dat abortus toestaat tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. (Reuter)