Burgemeester Zaanstad gaat naar Groningen

DEN HAAG- GRONINGEN, 14 SEPT. Burgemeester H. Ouwerkerk van Zaanstad wordt de nieuwe burgemeester van Groningen. Het kabinet heeft gisteren ingestemd met de voordracht van minister Dales (binnenlandse zaken), zo maakte premier Lubbers gisteren na afloop van de ministerraad bekend.

Ouwerkerk volgt mr. J. Staatsen op die in juni naar het bedrijfsleven is vertrokken.

In Groningen is verheugd gereageerd op de benoeming van Ouwerkerk. Loco-burgemeester en wethouder T. van de Vondervoort (PvdA) omschrijft hem als “een uitstekend bestuurder die helemaal voldoet” aan het door de raad van Groningen geschetste profiel. “Hij heeft veel interesse in de stad en is zeer inspirerend”, aldus Vondervoort.

Ook buiten PvdA-kring is positief gereageerd op de benoeming van Ouwerkerk. Fractievoorzitter J. Evenhuis van de VVD gaf aan tevreden te zijn met Ouwerkerk. De nieuwe burgemeester beschikt volgens hem over goede contactuele eigenschappen, goede landelijke contacten en “zou de rol van aanjager kunnen vervullen in het gemeentebestuur”.

“Hans is welkom in Groningen”, zei wethouder H. Pijlman (D66) in een reactie op de benoeming van Ouwerkerk. Verder zei Pijlman blij te zijn dat het kabinet na het uitlekken van de naam van Ouwerkerk zo snel een beslissing heeft genomen. Alleen Groen Links reageert terughoudend op de benoeming van Ouwerkerk. De partij had van het begin af aan te kennen gegeven bij gelijke geschiktheid de voorkeur te geven aan een vrouw. Volgens gemeenteraadslid H. Moll was sollicitante mevrouw S. Langedijk-de Jong - de huidige burgemeester van Leek - een geschikte kandidaat geweest. Groen Links zal de nieuwe burgemeester kritisch volgen, aldus Moll.

Commissaris van de Koningin H. Vonhoff is ook “heel gelukkig” met de benoeming. “Het is goed dat een gepokt en gemazeld en ervaren bestuurder op zo'n korte termijn aan het gemeentebestuur van Groningen kan worden toegevoegd.” Vonhoff stuurde deze week zelf nog zijn aanbeveling naar minister Dales zonder het officiële gesprek met de vertrouwenscommissie uit de Groningse raad af te wachten. De vertrouwenscommissie had zichzelf buiten spel gezet, meende Vonhoff. Hij verdenkt leden van de vertrouwenscommissie er van namen van kandidaten gelekt te hebben naar de pers.

Voor zijn benoeming in Zaanstad was de 50-jarige Ouwerkerk burgemeester in Emmen. Hij begin zijn carrière als burgemeester in Lekkerkerk (1976), het Zuidhollandse stadje dat door een gifaffaire in opspraak raakte. Voordat Ouwerkerk burgemeester werd, was hij achtereenvolgens assistent van de Tweede-Kamerfractie van de PvdA, medewerker in het kabinet van de Amsterdamse burgemeester en landelijk secretaris van de PvdA. Verder was hij onder meer bestuurslid van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en voorzitter van de Algemene Nederlandse Invalidenbond en Ombudsman bij de VARA (1973-1975).