Autoverkeer daalt als ambtenaren OV-kaart krijgen

DEN HAAG, 14 SEPT. Als rijksambtenaren een openbaar-vervoerkaart krijgen voor het traject dat ze van huis naar werk moeten afleggen, leidt dat tot een aanzienlijke vermindering van het autoverkeer.

Dit is de conclusie van een onderzoek dat minister Dales (binnenlandse zaken) heeft laten uitvoeren. Volgens berekeningen van de onderzoeksorganisatie NEA leggen de 150.000 ambtenaren in het woon-werkverkeer per jaar 1160 miljoen kilometers af, waarvan 60 procent per auto, 28 procent met het openbaar vervoer en de rest fietsend of lopend. Van de ambtenaren woont 46 procent minder dan tien kilometer van het werk. Zouden ze een vervoerskaart krijgen die alleen geldt voor de route van huis naar werk, dan kan het aantal autokilometers met 363 miljoen worden verminderd. Dat is ongeveer 1,5 procent van de circa 25 miljard kilometers die in Nederland in het woon-werkverkeer per auto worden afgelegd.