Age 7 in America honingzoet en weinig verrassend

Age 7 in America. Zondag, Ned.2 22.29-23.16u.

Amerika is een groot land met heel veel verschillende mensen, ieder met een eigen huidskleur, eigen levensomstandigheden en eigen toekomstverwachtingen. Maar dat wist u natuurlijk zelf ook al, en anders valt het voor minder dan twintig gulden na te lezen in het prachtige reisboek Blue Highways van William Least Heat Moon.

Amerika is minder groot dan de Sovjet-Unie en toch wonen er ongeveer evenveel mensen, dus ook ongeveer evenveel kinderen van zeven jaar. Vrijwel al die kinderen eten 's ochtends een bordje cornflakes of een boterhammetje, en gaan daarna naar school. In de Sovjet-Unie is dat niet anders, hoewel degene die vorige week zondag Age 7 in the USSR heeft gezien, zich de verbazingwekkende scène zal herinneren waarin Ira en Tanja het hoofdstuk Koelkasten uit de Wehkampcatalogus "leegeten'. Daar staat weer tegenover dat een Amerikaanse boterham doorgaans klef en honingzoet is, en hevig doet verlangen naar "vroeger', toen alles nog "natuurlijk' was.

En dat is precies wat er schort aan Age 7 in America, de Amerikaanse tegenhanger van het ontroerende en verbijsterende Age 7 in the USSR: arm en rijk, Noord en Zuid, stad en platteland, zwart en wit, de hele inhoud van de melting pot is vertegenwoordigd (behalve de indianen), en toch smaakt het programma als een weliswaar voedzame doch kleffe boterham. Is het het commentaar van Meryl Streep, die almaar zwijmelt in de trant van "their journey from childhood to maturity'? Ontbreekt er ditmaal iets van verlegenheid bij de kinderen zodra de video gaat lopen, of houdt de interviewer niet op tijd zijn mond? Het valt allemaal nog wel te verteren, ware het niet dat de film vergeet een beeld van de levensomstandigheden van zijn 17 hoofdrolspelertjes te schetsen (waarom praten over een krottenwijk als er een camera in de buurt is?) en te weinig echt verrassende vragen stelt.

Nee, lees Blue Highways en laat u voeren naar Nameless (Tennessee), het vrijwel uitgestorven hart van God's own country. Kinderen zelf meenemen.

    • Peter van de Beek