Ziektekosten: Simons daagt Rinnooy Kan uit in debat

DEN HAAG, 13 SEPT. “Als feiten onjuist worden gepresenteerd en ook nog eens in een ideologisch daglicht worden geplaatst, dan heb ik daar de schurft aan.” Staatssecretaris Simons (volksgezondheid) liet zich vanmorgen onomwonden uit over de kritiek die VNO-voorzitter Rinnooy Kan woensdag tijdens een persconferentie spuide over de kabinetsplannen met de gezondheidszorg. Hij nodigde Rinnooy Kan zelfs uit voor een openbaar debat over het plan-Simons. Ook de andere sociale partners mogen daar wat de bewindsman betreft aan meedoen.

De veranderingen in het stelsel van ziektekostenverzekeringen, die op zijn vroegst in 1995 zullen leiden tot één basisverzekering tegen ziektekosten voor iedereen en tot nu toe de goedkeuring van de Tweede Kamer hebben, zullen leiden tot een inkomensachteruitgang voor nagenoeg alle Nederlanders, concludeerde Rinnooy Kan woensdag. De collectieve lasten zullen op grond van VNO-berekeningen stijgen met 10,5 miljard gulden.

Onzin, zo luidde de conclusie op het ministerie van WVC. Simons drukt zich in zijn gisteren verstuurde “vrij harde” brief aan Rinnooy Kan iets voorzichtiger uit; de VNO-berekeningen zijn “niet valide”. Na de al maandenlang bekende WVC-berekeningen nog eens op een rijtje te hebben gezet, concludeert de staatssecretaris dat “u blijkbaar niet op de hoogte bent met de feitelijke inhoud van mijn voorstellen rond de stelselwijziging. Ik betreur dat op zichzelf al. Ernstiger vind ik het dat uw gebrek aan inzicht leidt tot perspublikaties waar betrokken burgers, volstrekt ten onrecht, ongerust door worden gemaakt”.

Simons had graag gezien dat Rinnooy Kan woensdagochtend voor de persconferentie contact met Simons of zijn medewerkers had opgenomen “om een dergelijke uitglijder te voorkomen”. Ongeveer een half uur voor de persconferentie heeft Rinnooy Kan Simons wel gebeld om te zeggen dat er mededelingen over de stelselwijziging zouden worden gedaan, “maar niet precies wat”, aldus een woordvoerder van het VNO. Het VNO staat volgens hem nog “volstrekt” achter de eigen berekeningen. “Eigenlijk was dit nog een milde versie, een rustige variant”, zegt de woordvoerder. Rinnooy Kan was rond het middaguur nog niet op de uitnodiging van Simons voor een gesprek of een openbaar debat ingegaan.