VS willen Russen bij overleg G-7

WASHINGTON, 13 SEPT. De Verenigde Staten willen dat de Sovjet-Unie deelneemt aan het financiële topoverleg dat de zeven grootste industrielanden (G-7) volgende maand houden in de Thaise hoofdstad Bangkok.

De VS willen dat de nieuwe economische leiding in de Sovjet-Unie daar de hervormingsplannen ontvouwt die op het ogenblik in voorbereiding zijn. De andere landen van de G-7 (Japan, Duitsland, Groot-Brittanië, Frankrijk, Italië en Canada) moeten daar nog mee instemmen.

De Amerikaanse minister van financiën, Nicholas Brady, en de president van de Federal Reserve, Amerika's centrale bank, Alan Greenspan, zullen komende week al bilaterale economische besprekingen met de Sovjet-Unie houden in Moskou, onder meer met Sovjet-president Gorbatsjov en de president van de Russische Federatie, Boris Jeltsin, zo heeft een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van financiën gisteren verklaard.

De ministers van financiën en de centrale-bankpresidenten van de G-7 komen op 12 oktober bijeen aan de vooravond van de jaarvergadering van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en de Wereldbank.

De Sovjet-Unie vroeg in juli een volwaardig lidmaatschap van het IMF aan, ook al hadden de landen van de G-7 kort tevoren op hun topconferentie in Londen niet meer aangeboden dan de status van waarnemer bij de instelling. In die hoedanigheid zou de Sovjet-Unie technische steun en adviezen van het IMF kunnen krijgen, maar geen leningen. Sinds de mislukte staatsgreep van vorige maand is er binnen de G-7 meer bereidheid ontstaan om mee te werken aan een volwaardig lidmaatschap.

Litouwen heeft gisteren het lidmaatschap aangevraagd van IMF en Wereldbank. Estland deed dat al eerder deze week. (UPI)