Volleybalteam denkt nu eerst aan Spelen

HAMBURG, 13 SEPT. Het Nederlands volleybalteam is na de afgetekende 3-0 van gisteren tegen Frankrijk nog maar één overwinning van de belangrijke kwalificatie voor de Olympische Spelen van Barcelona verwijderd. Winst op de Sovjet-Unie morgen in de halve finale van het Europees kampioenschap is wat dat betreft voldoende.

Er wordt dan wel gemakshalve van uitgegaan dat Italië Duitsland verslaat. De Italianen zijn als wereldkampioenen al geplaatst voor Spanje en mochten ze zondag hun Europese titel prolongeren dan zal het bij het EK te vergeven Olympische ticket naar de verliezende finalist gaan.

Zilver in Berlijn zal derhalve voor de Nederlandse volleyballers betekenen dat ze het pre-Olympische toernooi van volgend jaar in eigen land aan zich voorbij kunnen laten gaan. Bondscoach Brokking zou daar helemaal niet rouwig om zijn. Afgezien van het feit dat hij nu al zekerheid zal hebben over deelname in Barcelona krijgt zijn team door een vroege kwalificatie enige lucht binnen het overvolle programma van volgend jaar. Het pre-Olympisch toernooi staat in dezelfde periode, in mei, gepland als de start van de World League. Daarom zou Nederland zelfs twee duels voor deze competitie vooruit moeten spelen.

Het belang van de wedstrijd tegen Sovjet-Unie is derhalve groot. Het team van coach Platonov won ongeslagen de EK-poule in Karlsruhe en gaf in vijf wedstrijden maar één set weg. Nederland had afgelopen week met enkele tegenstanders meer moeite en verloor duidelijk van Italië. Gisteren maakte het Oranjeteam voor het eerst bij het EK echt een zelfverzekerde en, zeker in de eerste twee sets, een sterke indruk. Frankrijk werd met 15-4, 15-1 en 15-6 verslagen en geen ander land, ook Italië niet, behaalde tijdens de voorronde een grotere overwinning.

De NeVoBo, de Nederlandse Volleybalbond, is ook in zakelijk opzicht het pre-Olympisch toernooi liever kwijt dan rijk. De op internationaal terrein invloedrijke Piet de Bruin, de eind november aftredende voorzitter van de volleybalbond, en zijn medebestuursleden hebben het evenement geclaimd om het team van Brokking straks het "thuisvoordeel' te bieden. Mocht het team zich via dit EK rechtstreeks plaatsen gaat het "oninteressante' toernooi naar Griekenland.

Directe plaatsing is van groot belang, want een ongunstige loting voor het pre-Olympische toernooi houdt een risico in dat de Spelen niet worden gehaald. En dat zou een debâcle zijn. Barcelona '92 is altijd het einddoel van het door Arie Selinger ingezette ambitieuze programma genoemd. Daar moest, aldus de ex-bondscoach, goud worden gewonnen.

Binnenkort wordt er over de toekomst van het nationale volleybalteam na de Olympische Spelen gesproken. Bondscoach Harrie Brokking heeft al duidelijk gemaakt dat hij wil doorgaan met het Selinger-model waarin de internationals niet voor een club uitkomen. Brokking weet ook dat zeker vier van zijn spelers, en misschien nog wel meerdere, na Barcelona een contract zullen tekenen bij een buitenlandse club. In tegenstelling tot de huidige situatie wil de coach die volleyballers (Held, Benne en natuurlijk Zwerver) die van begin tot het einde loyaal ten opzichte van het gehanteerde systeem zijn geweest, voor de grote toernooien van de nationale ploeg blijven oproepen.

Dat zal echter zeker meer geld kosten dan nu het geval is. Naast de financiën voor de selectie thuis zullen de (Italiaanse) clubs van de internationals ook en bijdrage eisen als zij hun spelers vrijgeven. Dat zou problemen kunnen geven. Veel wat betreft de haalbaarheid daarvan zal afhangen van de houding van de eredivisieclubs die weer spelers zullen kwijtraken én van hoofdsponsor Nationale Nederlanden. De verzekeringsmaatschappij stopt momenteel officieel 880.000 gulden per jaar in het volleybalteam, maar in werkelijkheid reikt dat bedrag tot boven de miljoen. Het is niet vanzelfsprekend dat de sponsor na de Olympische Spelen doorgaat met zijn activiteiten. NN kreeg van een aantal andere sportbonden een sponsorplan voorgelegd en dat is volgens woordvoerder Suèr zeker het bestuderen waard. De directie van Nationale Nederlanden wacht nu op de toekomstvisie van de NeVoBo en zal daarna zijn besluit nemen, het liefst nog dit jaar.

    • Hans Klippus