Uitgewezen Palestijnse activist mag terug; Israel krijgt resten in Libanon vermiste soldaat

JERUZALEM- BEIROET, 13 SEPT. In een nieuwe fase van het proces om de gijzelaarscrisis af te wikkelen heeft Israel gisteren de stoffelijke resten van een in Libanon vermiste militair teruggekregen en een Palestijnse activist laten terugkeren die in 1986 was uitgewezen.

Het betreft het stoffelijk overschot van sergeant Samir Assad, een druus die in 1983 in Libanon werd gevangengenomen, en het volgende jaar zou zijn gedood bij een Israelisch bombardement, een lezing die Israel overigens betwist. Het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina (DFLP), dat Assads lijk in handen had, was akkoord gegaan met zijn uitlevering in ruil voor de terugkeer naar de Westelijke Jordaanoever van Ali Abu Hilal, die was uitgewezen wegens zijn activiteit ten dienste van het DFLP. Volgens het Israelische leger heeft Hilal een belofte getekend “de wet niet te breken”. Israel heeft tot nog toe ongeveer 1.300 Palestijnen uitgewezen, en slechts een handvol laten terugkeren.

De regeling was na lange en moeizame onderhandelingen onder bemiddeling van het Internationale Rode Kruis in Wenen bereikt, waar het DFLP ook Assads resten en Hilal afleverde. Ze werden vervolgens met een Israelische Boeing 707 naar een militaire basis bij Tel Aviv overgebracht.

De Israelische regeringswoordvoerder Yossi Olmert zei later dat de terugkeer van Assads lijk een belangrijke stap was in de richting van een oplossing van het gijzelaarsprobleem. Hij zei dat Israel nu een nieuwe stap “van de tegenpartij” verwacht. Israel eist zekerheid over het lot van nog vijf in Libanon vermiste militairen en hun terugkeer. In ruil daarvoor wil het nog enkele honderden Libanese gevangenen en de ontvoerde Libanese sjeik Obeid vrijlaten. Hun vrijlating wordt geëist door de Libanese ontvoerders van negen Westerse gijzelaars.

In ruil voor zekerheid over de dood van één Israelische militair liet Jeruzalem woensdag 51 Libanese gevangenen vrij en droeg het de lijken over van negen Libanese guerrillastrijders. Twee prominente shi'itische terreurgroepen, Jihad Islami en de organisaties van Revolutionaire Gerechtigheid, verwelkomden de Israelische stap gisteren. Maar Jihad Islami, dat onder anderen de Amerikaanse journalist Terry Anderson in handen heeft, onderstreepte daarbij dat het niet alleen de vrijlating eist van Israels Libanese gevangen, maar ook die van “alle gedetineerde broeders in de wereld, met name in Europa (..)”. In Zwitserland zit een shi'itische vliegtuigkaper vast, Hussein Hariri, en in Duitse gevangenissen worden de shi'itische broers Abbas en Mohammed Hammadi vastgehouden na veroordelingen wegens terreurdaden. (Reuter, AP)