Sovjet-Unie blijft toonaangevend in WK-strijd turnen

INDIANAPOLIS, 13 SEPT. Twee jaar geleden bij de wereldtitelstrijd turnen in Stuttgart was Grigori Misoetin nauwelijks te troosten op het moment dat hij vernam reserve te zijn. Coach Leonid Arkajev voorspelde de toen achttien-jarige turner, dat hij in 1991 de nieuwe wereldkampioen zou zijn. Gisteravond kwam in Indianapolis de voorspelling uit.

De hoogblonde turner uit Loegansk voerde het Sovjetrussische drietal aan dat alle eremetaal veroverde. Achter Misoetin werden Vitali Tsjerbo en Valeri Ljoekin tweede en derde. De Sovjet-Unie, dinsdag al winnaar van de landenwedstrijd, herhaalde daarmee het succes van vier jaar geleden in Rotterdam, waar de allroundfinale ook drie Russische medaillewinnaars opleverde.

Grigori Misoetin, 1,65 meter lang en slechts 57 kilo zwaar, werd de twaalfde wereldkampioen sedert 1954, toen de Sovjet-Unie in Rome zijn entree maakte op de wereldtitelstrijd. De pupil van trainer Negtjerev werkte in de Hoosier Dome, waar het geluid van het buiten kletterende noodweer duidelijk te horen was, vrijwel foutloos. Met uitzondering van de sprong (9,775), een overslag gevolgd door een tweeëneenhalve salto, lagen de waarderingen op de overige vijf onderdelen op 9,80 of hoger.

Na wat de Russische turners reeds in de keuzestof van de landenwedstrijd hadden laten zien, kon de concurrentie gisteren slechts hopen op missers of pech bij de favorieten. Het eerste gebeurde niet, het tweede wel.

Bij het inturnen voor zijn oefening aan het rek, kwam Valeri Ljoekin ongelukkig terecht. Het was zijn tweede onderdeel van de zeskamp en het werd al snel duidelijk dat hij de strijd met Misoetin en Tsjerbo niet met gelijke kansen zou kunnen voeren. De kwaliteiten van de turner, die bij wereldkampioenschappen altijd door pech is achtervolgd, waren echter zo groot dat de concurrentie hem toch niet kon bedreigen.

Ljoekin vertelde later op de persconferentie dat hij bij het inturnen op een harde plek op de landingsmat terecht was gekomen. “Op de plaats waar ik neerkwam was de mat harder geworden doordat de voorgaande dagen bij meer dan 400 afsprongen veel turners daar geland zijn.”

Ljoekin werd tussen de onderdelen voortdurend behandeld maar het was duidelijk te zien dat hij pijn had. Desondanks voerde hij direct nadat de pech had toegeslagen zijn bravourestukje, een drievoudige salto in de eerste serie sprongen van de vloeroefening uit. Hinkend verliet hij na afloop het podium en het zag er even naar uit dat hij bij het springen verstek zou laten gaan. Ljoekin maakte dat laatste onderdeel echter wel af maar moest bij de landing een stap na maken (9,600).

Misoetin en Tsjerbo begonnen gelijk aan hun laatste oefening. De latere wereldkampioen bij het voltigeren en Tsjerbo aan sprong. Tsjerbo wachtte af tot zijn concurrent klaar was en hoewel de waardering nog niet op het scorebord was verschenen, wist hij dat het verschil van 0,075 punt niet meer was in te halen. Het werd uiteindelijk zelfs nog eentiende punt.

Alleen de Chinees Xiaoshuang Li, een van de drie Li's die in finale van de beste 36 turners uitkwam, kon enigszins in de schaduw van het Russische drietal blijven hoewel hij op de ongelukkige Ljoekin toch nog 0,15 punt moest toegeven.