Slachtoffers (7)

Net als de heer Kousbroek heb ik mij ernstig gestoord aan de onzinnige reacties van de Jappenkampslachtoffers op het bezoek van de Japanse premier Kaifu, op de aantijgingen aan het adres van Lubbers en de - wat hypocriete - deemoedigheid van Lubbers daarna.

Ik zou iedereen die zichzelf zo gewichtig blijft vinden om wat hij of zij, zijn of haar moeder, zijn of haar grootmoeder(!) in die drie jaren heeft meegemaakt, willen aanraden het boek te lezen dat de heer Kousbroek in 1988 in NRC-Hbl. heeft besproken. Ik bedoel: Mr Dr. L.F.Jansen, In deze halve gevangenis (Franeker 1988). Als je dat boek leest, naast bijvoorbeeld het mooie boekje van Beb Vuyk: Kampdagboeken (Utrecht 1989), valt je op hoe totaal onwetend wij waren van alles om ons heen.

Ook ik ben een "kampkind' (Karees en Tjideng) en ook ik heb recht van spreken.

    • E.M. Tol-Verkuyl