Palestijnen beëindigen gijzeling

NAQOURA, 13 SEPT. Een Palestijns commando dat veertien militairen van de VN-vredesmacht UNIFIL in Zuid-Libanon in gijzeling had genomen, heeft zich vanmiddag overgegeven. Bij de operatie zijn volgens een mededeling van UNIFIL een Zweedse VN-militair en een Palestijnse guerrillastrijder gedood en twee Fransen gewond.

Zes Palestijnen, leden van Yasser Arafats guerrillabeweging Al-Fatah, hadden voor zonsopgang een poging ondernomen vanuit zee Israel binnen te dringen, maar daarbij werden zij onderschept door een Israelische patrouilleboot. Daarop vluchtten ze Zuid-Libanon in, waar drie van hen zich onmiddellijk overgaven en drie in de buurt van Naqoura de UNIFIL-militairen, voornamelijk Fransen en Zweden, in gijzeling namen en een veilige aftocht eisten.

Bronnen in het gebied meldden een gespannen sfeer, waarbij de Israeliërs, die de gebeurtenissen vanuit helikopters boven het gebied volgden, kennelijk uit waren op een hard optreden tegen de Palestijnen terwijl UNIFIL een “rustige oplossing” voorstond. De doden vielen bij een UNIFIL-poging de gijzelaars te bevrijden. Uiteindelijk gaven de Palestijnen zich over. (AFP, Reuter, AP)