Ontslagen bij Rode Leger en de KGB

MOSKOU, 13 sept. De voorlopige regering van de Sovjet-Unie heeft gisteren haar reorganisatie van de KGB en de strijdkrachten voortgezet.

Sovjet-president Michail Gorbatsjov ontsloeg Gennadi Titov als hoofd van het zogeheten Tweede Directoraat van de geheime dienst, dat zich bezighoudt met contra-spionage-activiteiten. Titov was tevens vice-voorzitter van het comité dat een onderzoek doet naar de rol van de KGB tijdens de coup van 18 augustus. Het toenmalige hoofd van de KGB, Vladimir Kroetskov, is om zijn betrokkenheid bij de coup inmiddels van hoogverraad beschuldigd. Ook het hoofd van het directoraat voor informatie-analyse, Valeri Lebedev, is gisteren ontslagen.

De nieuwe minister van defensie, Evgeni Sjaposjnikov, heeft gisteren twee commandanten van de Sovjet-marine van hun functie ontheven: Michail Kronopoulo werd ontslagen als commandant van de Zwarte Zee-vloot en opgevolgd door vice-admiraal Kasatonov, voormalig bevelhebber van de Noordelijke marine.

Niet bekend