Missie weg uit Irak, inspectie onvoltooid

BAGDAD- NEW YORK, 13 SEPT. De groep inspecteurs van de Verenigde Naties die Iraks ballistische-wapensystemen moet controleren is vandaag uit het land vertrokken zonder haar missie te hebben voltooid.

Doordat Bagdad weigerde toestemming te geven voor het gebruik van VN-helikopters, was de groep niet in staat de vaste lanceerinrichtingen voor Scud-raketten in het westen van Irak te bezoeken, aldus de leider van de missie, Tom Brock. De Iraakse onderminister van buitenlandse zaken Mohammed Saeed al-Sahaf noemde het gebruik van buitenlandse helikopters een bedreiging voor de staatsveiligheid. De Veiligheidsraad van de VN komt vanavond in besloten zitting bijeen om te praten over deze zaak. De Iraakse houding wordt door verscheidene leden van de Veiligheidsraad beschouwd als een schending van resolutie 687, die onder andere de opsporing en vernietiging van Iraks massa-vernietigingswapens regelt. (Reuter)