Major: EG moet royaler zijn voor Oosteuropeanen

PARIJS, 13 SEPT. De Britse premier Major is van mening dat de Europese Gemeenschap zo snel mogelijk de deuren moet openzetten voor de nieuwe democratieën in Oost-Europa.

De Britse premier zei dit gisteren in Parijs tijdens de driedaagse bijeenkomst van de leden van de Europese Democratische Unie, waarin Europese conservatieven zich hebben verenigd. “Het heeft geen zin deze landen hulp te geven en hun geen toegang tot de Europese markt te geven”, aldus de Britse premier. “Het is absurd en potentieel gevaarlijk de deugden van de vrije markt te prediken maar ouderwets protectionisme te betrachten.” Frankrijk verzette zich vorige week tegen opheffing van de Europese handelsbelemmeringen voor produkten uit Polen, Hongarije en Tsjechoslowakije uit vrees de eigen boeren tegen de haren in te strijken.