Lord Carrington wil zelf naarJoegoslavië

DEN HAAG, 13 SEPT. De door de EG aangewezen voorzitter van het Joegoslavische vredesoverleg, de Britse oud-minister van buitenlandse zaken Lord Carrington, wil begin volgende week naar Joegoslavië voor een ontmoeting met de presidenten van Servië en Kroatië, Milosevic en Tudjman. Carrington wil de twee gezamenlijk ontmoeten, zo zei hij vanmiddag op een persconferentie na afloop van besprekingen met de zeven Joegoslavische "ministers van buitenlandse zaken', zes vertegenwoordigers van de deelrepublieken en de federale minister van buitenlandse zaken, Budimir Loncar. De Britse oud-minister zal de EG verzoeken meer waarnemers naar Joegoslavië te sturen. Vanmorgen voerde Lord Carrington, eerst gesprekken met de afzonderlijke ministers, waarna ze gezamenlijk zouden laten weten welke geschillen aan de arbitragecommissie kunnen worden voorgelegd.

De Nederlandse oud-diplomaat Barkman en de Spanjaard Aguirre de Carcer, zijn benoemd tot vice-voorzitters van de conferentie. Ze geven beide leiding aan een werkgroep, die maandag, dinsdag en woensdag weer bijeen zullen komen. In de groep van Barkman wordt over nationaliteiten en minderheden gesproken, terwijl de groep van de Carcer zich over de grondwettelijke toekomst van Joegoslavië buigt.

De Kroatische minister van buitenlandse zaken, Zvonimir Separovic, verklaarde gisteren na afloop van de besprekingen zich verzet te hebben tegen het idee om Joegoslavië als één staat nog in stand te houden. Hij was de enige die na afloop van de eerste ronde van de werkbesprekingen, gistermiddag op het ministerie van buitenlandse zaken, commentaar gaf. Separovic wees er voorts op dat staking van de vijandelijkheden als voorwaarde voor de onderhandelingen nog steeds niet was vervuld. Hij dreigde overigens niet van de conferentie te zullen weglopen als de gevechten voortgaan.