Krachtige inzet Aquino voor VS-bases

MANILA, 13 SEPT. De Filippijnse president Corazon Aquino heeft zich vandaag opnieuw krachtig ingezet voor de goedkeuring van het nieuwe verdrag met de Verenigde Staten over de Amerikaanse legerbases. De Filippijnse senaat, die eerder deze week in meerderheid tegen het verdrag stemde, zal zich uiterlijk maandag definitief moeten uitspreken. Intussen heeft het leger gezegd de afkondiging van een eenzijdige wapenstilstand van het communistische verzet, in verband met de stemming over de bases, niet serieus te nemen.

Aquino zei vanmorgen tijdens een ontmoeting met voorstanders uit de senaat dat alles in het werk moet worden gesteld het nieuwe leaseverdrag erdoor te krijgen. De senatoren verzekerden haar alle steun. Eerder deze week zei de president een referendum over de bases te willen houden. Opiniepeilingen wijzen uit dat een meerderheid van de bevolking voor behoud van de bases is.

Volgens het nieuwe verdrag krijgen de Amerikaanse militairen nog tien jaar het recht, voor 200 miljoen dollar per jaar, gebruik te maken van Filippijns territorium. In de senaat is een tweederde meerderheid van 16 senatoren nodig om het verdrag erdoor te krijgen, maandag stemden slechts elf voor.

De VS hadden tot nu toe twee grote en vier kleine bases in de Filippijnen. Na de verwoesting van de luchtmachtbasis Clark Air Field, in juni van dit jaar ten gevolge van de uitbarsting van de vulkaan Pinatubo, besloot Washington dat alleen de marinebasis Subic Bay en de kleinere eenheden open zouden blijven. President Bush heeft gezegd dat het Amerikaanse leger resoluut zal vertrekken indien de Filippijnse senaat het nieuwe verdrag niet aanneemt.

Het communistische verzet, het Nieuwe Volksleger (NPA), kondigde gisteren een eenzijdige wapenstilstand in de 22-jarige oorlog tegen het centraal gezag in Manila aan, als steun voor de anti-bases lobby in de senaat. Het NPA, de gewapende arm van de verboden communistische partij, is fel tegenstander van de Amerikaanse aanwezigheid.

Een legerwoordvoerder verwierp vandaag de stap van de communisten en zei dat alleen genoegen zal worden genomen met het inleveren van de wapens door het NPA. Het leger houdt wel al rekening met een vertrek van de Amerikanen, met wie het meer dan veertig jaar heeft samengewerkt. Het heeft Israel benaderd voor de aankoop van 18 Kfir-gevechtsvliegtuigen. (AFP, AP, Reuter)