Jan Wolkers aanvaardt Busken Huetprijs

AMSTERDAM, 13 SEPT. De schrijver Jan Wolkers, aan wie de Busken Huetprijs is toegekend, heeft na beraad besloten de prijs te aanvaarden. De prijs, die tweejaarlijks toegekend wordt door het Amsterdamse Fonds voor de Kunst, krijgt hij voor zijn essaybundel Tarzan in Arles.

In haar rapport bij de bekendmaking van de prijs noemt de jury, bestaande uit Nicolaas Matsier, Herman Pleij en Michaël Zeeman het “een zeldzame gebeurtenis wanneer een vooraanstaand auteur van romans en verhalen zich na een schrijverschap van dertig jaar ineens blijkt te ontpoppen als essayist.” De bekroonde bundel wordt voorts geprezen om de “eigengereide en verfrissende stijl”, nog los van “de moed die in de keuze voor het essay zit.” Het essay is volgens de jury “onder zijn handen een vertrouwenwekkend genre dat informeert, stimuleert en prikkelt.”

Wolkers, die pas gisteren besloot de prijs te aanvaarden, stuurde in 1966 de Novelleprijs voor de stad Amsterdam (1963) terug wegens boosheid over het politieoptreden tegen de provo's. In 1982 weigerde hij de Constantijn Huygensprijs en twee jaar geleden de P.C. Hooftprijs. Hij liet zich bij die gelegenheden ook bijzonder kritisch uit over het systeem van literaire prijzen in Nederland. De reden om die prijzen af te wijzen was dat het oeuvreprijzen zijn. “De Busken Huetprijs is”, aldus Wolkers “een essayprijs en geen literatuurprijs. Verder vind ik deze jury uitmuntend.”

De prijs, waaraan een bedrag van ƒ 10.000,- is verbonden, wordt op 1 november in Paradiso in Amsterdam uitgereikt.