Fors minder winst British Aerospace

De winst voor belasting van het Britse lucht- en ruimtevaartconcern British Aerospace, waarvan de Nederlandse bouwonderneming Ballast Nedam deel uitmaakt, is in de eerste helft van dit jaar met 41 procent gekelderd van 146 miljoen pond tot 86 miljoen pond (300 miljoen gulden).

De omzet nam toe van 4,79 miljard pond tot 4,89 miljard pond (16,1 miljard gulden). Ook is een claimemissie aangekondigd die 432 miljoen pond (1,43 miljard gulden) aan kapitaal moet inbrengen.

De winst kwam vrijwel volledig voor rekening van de divisie defensiesystemen. Daar steeg het bedrijfsresultaat van 177 miljoen pond tot 273 miljoen pond. Bij de commerciële vliegtuigbouw sloeg een winst van vijftien miljoen pond om in een verlies van zestien miljoen pond. De autodivisie (Rover) boekte een verlies van 45 miljoen pond tegen een winst van 33 miljoen pond in de eerste helft van 1990. De divisie ruimtevaartsystemen leed 19 miljoen pond verlies na een winst van drie miljoen pond vorig jaar terwijl in projectontwikkeling een stijging van de exploitatiewinst werd gemeld van negen miljoen pond tot vijftien miljoen pond.

British Aerospace verwacht voor het gehele jaar een winst voor belasting van tenminste 150 miljoen pond in vergelijking met 376 miljoen pond over 1990. Het resultaat zal buitengewone lasten omvatten van 250 miljoen pond wegens kosten saneringskosten. Dat bedrag komt bovenop een voorziening van 45 miljoen pond, nodig voor automobieldochter Rover.

De claimemmissie is minder omvangrijk dan door de beurs was verwacht. Aandeelhouders kunnen voor elke vijf stukken twee nieuwe aandelen verkrijgen voor 380 pence per stuk. Die prijs ligt aanzienlkijk onder de huidige beurskoers die op de Londense effectenbeurs na aankondiging van de emissie met 31 pence tot 477 pence daalde.