Conflict in biljartwereld escaleert

BREDA, 13 SEPT. Het bestuur van de biljartbond (KNBB) heeft twee advocaten ingeschakeld om te proberen een compromis te bereiken in het slepende conflict met de Vereniging van Grand Prix-spelers (VVGPS), die momenteel in Breda het zogenoemde Masterstoernooi driebanden organiseert. Namens de KNBB voerde mr. Fred Kollen gisteren een gesprek met Hans Coolegem, de voorzitter van de VVGPS. Volgens Coolegem nam Kollen het woord royement in de mond.

Het Masterstoernooi, waaraan de beste zestien spelers van vijf Grand Prixwedstrijden meedoen, wordt niet erkend door de biljartbond. De KNBB heeft een banvloek uitgesproken over de 82 leden van de (in 1989 opgerichte) VVGPS, omdat die deze competitie weigerden mee te doen aan het nationale kampioenschap in Sluis. Dat evenement is intussen afgelast.

Overigens had de KNBB Coolegem cum suis eerder dit jaar wèl toestemming verleend het Masterstoernooi op touw te zetten. Coolegem: “Maar in juli kwam er bij ons ineens een aangetekende brief binnen van de biljartbond met een contract, waarin 28 punten stonden. Of we dat maar even wilden tekenen. We hebben dat niet gedaan, omdat het een dictaat was.”

De aanvaring tussen de KNBB en de topspelers begon eind 1989, toen Coolegem als lid van de commissie driebanden van de bond voortdurend botste met voorzitter Jean Graus van dat college. Coolegem: “Het driebanden in Nederland lag op zijn gat, er werd de laatste vijf, zes jaar door de bond niets ondernomen. De spelers waren daar bijzonder boos over. Zo kwam er pas na een kort geding een eredivisie in deze spelsoort en voor de subtop was er steeds minder.”

Er waren, aldus Coolegem, ook financiële misstanden. “Van de de tonnen sponsorgeld die via Bevordering Biljartpromotie werd binnengehaald ging slechts een schijntje naar de spelers.” Het gekrakeel kost de spelers opnieuw geld. Sponsors hebben zich teruggetrokken omdat de NOS geen beelden uitzendt en de leverancier van de speeltafels heeft de kant van de bond gekozen. Alleen de arbiters zijn neutraal. In het belang van de sport en de spelers leiden zij, met toestemming van de bond, de wedstrijden.