Commissaris wil drugs in ziekenfondspakket

ROTTERDAM, 13 SEPT. Tijdens een symposium over drugsgebruik gisteren in de Pauluskerk, brak de Rotterdamse commissaris van politie T. Reitsema een lans voor het legaliseren van hard-drugs. Een van zijn suggesties was het laten opnemen van drugs in het ziekenfondspakket.

De sprekers waren het erover eens dat de hard-drugs zo snel mogelijk uit het illegale circuit moeten worden gehaald. Ook de Rotterdamse wethouder J. Henderson (sociale zaken) toonde zich een voorstander van vrije verstrekking van verdovende middelen, ofschoon hij niet zou weten hoe die legalisering moest worden aangepakt.

Een woordvoerster van het ministerie WVC zegt "geen behoefte te hebben' om op de uitspraken te reageren. Reitsema wilde overigens niet zozeer hard-drugs vrijgeven alswel onder de wet brengen.

henderson en reitsema schetsten de problemen waar rotterdam met zijn 3000 tot 3500 hard-drugsverslaafden mee kampt, voornamelijk (kleine) criminaliteit en heroïneprostitutie. “Het beleid van de politie in Rotterdam is al op beheersbaarheid gericht en niet zozeer op repressie,” meldde Reitsema. “Alleen als verslaafden overlast veroorzaken, grijpen wij in.”

Sinds kort is er een gebrek aan "spuitplaatsen' voor de gebruikers. Door de stadsvernieuwing worden steeds meer oude en verpauperde stadsdelen opgeknapt of afgebroken. Daarmee verdwijnen de plaatsen waar hard-druggebruikers doorgaans hun heroïne of cocaïne gebruiken. De Pauluskerk is momenteel een "gedoogplaats' voor gebruikers. Zij kunnen daar in een kelderruimte onder het toeziend oog van een "portier' hun middelen zowel inspuiten als opsnuiven. Wethouder Henderson kondigde aan te onderzoeken of in Rotterdam meer van dit soort plekken kunnen worden ingericht.