Colgate sluit 24 fabrieken en schrapt 2000 banen

NEW YORK, 13 SEPT. De Amerikaanse producent van toiletartikelen Colgate-Palmolive gaat de komende drie jaar 25 fabrieken sluiten. Daardoor zullen 2.000 arbeidsplaatsen verdwijnen, ongeveer acht procent van de in totaal 25.000 werknemers.

Voor de kosten van de ingrijpende sanering is een voorziening van 243 miljoen dollar getroffen ten laste van het resultaat over het derde kwartaal, die zal leiden tot een verlies over die periode, zo heeft het concern gisteren bekendgemaakt.

In Europa sluit Colgate het produktiecomplex in de Belgische stad Luik en een bedrijf in Queluz in Portugal. De Europese produktie van vloeibare schoonmaakmiddelen en weekmakers wordt samengevoegd. De activiteiten in Australië worden geconcentreerd in een nieuwe produktievestiging in de staat Queensland. Verder wordt de produktie van poedervormige wasmiddelen, vloeibare schoonmaakmiddelen en zeep in Canada overgebracht naar de Verenigde Staten.

De topman van het concern, Reuben Mark, verklaarde gisteren dat de maatregelen ervoor moeten zorgen dat de winst jaarlijks met meer dan tien procent blijft groeien. Over de afgelopen zes jaar steeg de winst per aandeel met gemiddeld zeventien procent. Er waren bij Colgate al eerder ingrijpende herstructureringen in 1984 en 1987. Het concern is vooral bekend als fabrikant van tandpasta en zeep. (AP)