Bonden verwachten miljoenen actievoerders op Prinsjesdag

ROTTERDAM, 13 SEPT. Als het aan de vakbonden ligt, blijft Prinsjesdag 1991 in de herinnering als iets dat “van de mensen is” in plaats van “iets van de politiek”. De woordvoerders van CNV, FNV en MHP noemen het een “historische dag”, waarop voor het eerst gecoördineerd actie wordt gevoerd door de drie vakcentrales. “Miljoenen mensen” zullen volgens hen gehoor geven aan hun oproep komende dinsdag te protesteren tegen de WAO- en Ziektewetplannen van het kabinet. De meesten van hen zullen het werk onderbreken tussen 12.00 en 14.00 uur, als de koningin de Troonrede uitspreekt.

Dat zal onder meer gebeuren bij alle streekvervoerbedrijven. Het overkoepelend orgaan Streekvervoer Nederland heeft aangekondigd naar de rechter te zullen stappen als acties na dinsdag doorgaan.

Bij de NS zullen leden van de vervoersbond FNV het werk neerleggen. De spoorwegvakbond FSV doet niet mee; de vervoersbond CNV spreekt zich morgen uit over een werkonderbreking.

In Amsterdam heeft de AbvaKabo opgeroepen tot 24-uursstakingen bij diverse gemeentelijke diensten. In Rotterdam wordt het werk onderbroken bij het gemeentelijk energiebedrijf en bij de reinigingsdienst. Ook de post zal in veel steden niet worden bezorgd. Vijfhonderd tot duizend postbestellers worden verwacht op de bijeenkomst op de Coolsingel.

Ook op veel universiteiten en hogescholen zal actie worden gevoerd, evenals in ziekenhuizen en sociale werkplaatsen. Het ambulancevervoer in Gouda zal zondagsdiensten draaien. Bij grote bedrijven als Fokker, Hoogovens, Wilton Feijenoord, RDM, Akzo Chemie Noord en bij sommige vestigingen van de Postbank leggen werknemers gedurende de Troonrede het werk neer. Ook in de penitentiaire inrichting in Veenhuizen zal het werk worden neergelegd om te luisteren naar de Troonrede. In de grote steden worden bijeenkomsten gehouden. In Rotterdam zal de Troonrede op een groot tv-scherm te zien zijn.