Beurs start hausse, Elsevier en Volmac trekken flink aan

ROTTERDAM, 13 SEPT. Vrijdag de dertiende bracht de Amsterdamse effectenbeurs vandaag geen ongeluk en tegenspoed. Integendeel, vandaag begon volgens handelaren de hausse die in de nabije toekomst hogere koersen en grotere omzetten moet opleveren. Elsevier, Volmac en Heineken namen het voortouw met mooie koerswinsten.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex, die gisteren 0,1 punt hoger sloot op 92,1 punten, noteerde om 13.00 uur 0,4 punt hoger. Op het Beursplein keken de handelaren vanmorgen naar het hogere slot op Wall Street waar de Dow Jones index 20 punten hoger sloot en boven de psychologisch belangrijke 3.000 puntengrens uitkwam. Ook de beurs van Tokio sloot flink hoger. Hoop op verdere rentedaling in het buitenland en wellicht ook in eigen land zorgde voor een positief sentiment op de Amsterdamse effectenbeurs.

Toch verwachtten handelaren vanmorgen dat de stijging in Amsterdam zou achterblijven bij die van de buitenlandse beurzen. “Het volume is deze week te laag gebleven om nu, een dag voor het weekeinde notabene, nog eens even flink uit te pakken”, zei een handelaar van commissionair HPD Effecten.

Koninklijke Olie maakte gistermiddag bekend dat het een interim-dividend over het lopende boekjaar uitkeert van 3,45 gulden. Dat is een stijging van drie procent ten opzichte van het inetrim-dividend van 3,35 gulden over 1990. De hoogte van het dividend viel goed bij de beleggers. De Olies noteerden aan het begin van de middag onveranderd op 156,30 gulden.

Heineken lag er ook vandaag weer sterk bij. De geruchten, die gisteren al de kop op staken, dat het Amerikaanse voedingsconcern Philip Morris “iets zou willen” met Heineken trokken de koers van de brouwer een gulden omhoog. Heineken schoot door de 150 gulden grens en noteerde aan het begin van de middag 150,40 gulden.

Automatiseerder Volmac heeft eveneens een goede week achter de rug. De resultaten, die het bedrijf deze week bekend maakte, vielen de beleggers in het licht van de algehele malaise in de automatiseringsbranche mee. Vorige week noteerde Volmac nog 16 gulden, vandaag won het aandeel weer een gulden en kwam op 21,50 gulden terecht. “De Volmaccers liggen er erg sterk bij vandaag”, meldde een handelaar op het Beursplein vanmorgen. Met ruim vijf procent koersstijging was Volmac vanmorgen een van de grootste stijgers.

Philips boekte gisteren en vandaag ook weer "behoorlijke omzetten'. “Er is weer wat vraag”, zei een handelaar. Gisteren bleven de "Flippen' liggen op 36,60 gulden; vandaag trok het aandeel twee dubbeltjes aan, ondanks de malaise bij dochter Super Club.

Uitgever Elsevier, dat gisteren al sterk acteerde, zette vandaag de opmars voort. Een koopadvies van het effectenkantoor Van Meer James Capel zorgde voor veel activiteit in de aandelen van de uitgever. Volgens het effectenkantoor is Elsevier op de beurs op dit moment ondergewaardeerd. “In vergelijking met andere uitgevers, bijvoorbeeld Wolters Kluwer, staat de koers van Elsevier momenteel te laag. De ervaring leert dat de koersen van de uitgevers elkaar volgen. Nu Wolters Kluwer de afgelopen tijd flink is gestegen, moet Elsevier de collega-uitgever gaan inhalen”, aldus de handelaar. Elsevier trok vanmorgen een gulden aan op 88,40 gulden.

Opmerkelijk was de prijs die vanmorgen geboden werd voor Cindu International, de groothandel voor het industriële bedrijfsleven (97 procent van de aandelen van Cindu is tegenwoordig in handen van een Belgische grootaandeelhouder). Voor het kleine verhandelbare gedeelte werd vandaag 190 gulden per aandeel geboden. De koers van Cindu stond gisteren nog op 80 gulden en noteerde aan het begin van de middag liefst 200 gulden, maar er zaten geen stukken in de markt.

NEW YORK De hoop op een renteverlaging en een sterke obligatiemarkt zorgden voor optimisme bij de beleggers op Wall Street. Een koersenrally onder de blue chips zorgde ervoor dat de Dow Jones index boven de 3.000 puntengrens kwam. De index sloot uiteindelijk 21 punten hoger op 3.008 punten.

LONDEN In Londen openden de aandelenkoersen vanmorgen hoger. Beleggers speculeren nog steeds op een renteverlaging. Vanmorgen stelden zij zich nog wat terughoudend op in afwachting van belangrijke economische data uit Groot-Brittannië en de VS later op de dag. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 15,3 punten hoger sloot op 2.641,9 punten, noteerde omstreeks het middaguur 14,8 punten hoger.

FRANKFURT Het hogere slot op Wall Street en in Tokio zorgde ook voor hogere openingskoersen in Frankfurt. Handelaren wezen echter op het lage volume en verwachtten niet dat er vandaag nog een koersrally op gang zou komen. Het Dax-30-koersgemdiddelde, dat gisteren 3,13 punten hoger sloot op 1.631,32 punten, noteerde omstreeks het middaguur 6,57 punten hoger.

TOKIO Voor het eerst sinds een maand kwam de Nikkei-index weer boven de psychologisch belangrijke puntengrens van 23.000 punten. De aandelenkoersen op de beurs van Tokio sloten vanmorgen flink hoger bij omzetten die sinds 19 februari van dit jaar niet zo hoog waren geweest. Voornaamste oorzaak voor de Japansche euforie was de hoop op een verdere rentedaling. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot uiteindelijk 604,23 punten hoger op 23.134,43 punten.