Asielzoekers uitgewezen na reeks van diefstallen

ENSCHEDE, 13 SEPT. Vijf Tsjechische asielzoekers die in Enschede verbleven zijn vorige maand als ongewenste vreemdelingen teruggestuurd naar hun land.

Dit gebeurde nadat de Enschedese politie de groep te kennen had gegeven dat het misdrijf dat ze hadden gepleegd zou worden doorgegeven aan de instanties die de asielvragen behandelen. Daarop trokken de Tsjechen hun asielaanvraag in.

De vijf verbleven in asielzoekerscentra en werden betrapt bij het ontvreemden van schoenen uit een winkel in de Enschedese binnenstad. Na hun arrestatie werden in hun auto en op hun kamers voor meer dan 10.000 gulden aan kleding, schoeisel en cosmetica aangetroffen. Omdat zij geen betaalbonnen konden laten zien gaat de politie ervan uit dat sprake is van diefstal.

“Ze waren de zoveelsten in een lange rij. Al sinds begin dit jaar worden wij geconfronteerd met Oosteuropeanen die winkeldiefstallen plegen”, aldus de chef van het bureau binnenstad van de politie van Enschede, G. Huttenhuis.

De kamer naast de zijne heeft inmiddels het aanzien van een klein warenhuis: rekken met spijkerbroeken en blouses, stapels schoenen en een doos vol drogisterijartikelen die bij de Tsjechen in beslag genomen zijn.

“Ze opereren in groepen. Het begint te lijken op een soort "georganiseerde misdaad' en daar daarin schuilt het gevaar”, aldus Huttenhuis. “Het begon in januari met vier Roemenen die op de markt op het Van Heekplein werden betrapt op zakkenrollen. Het ging om vier asielzoekers, die overigens nog steeds in het land zijn in afwachting van de behandeling van hun aanvraag. Kort daarna verbaliseerden we een Albanees-Joegoslavisch duo in verband met winkeldiefstal. In mei werden in het Duitse Gronau, een paar kilometer over de grens, drie Polen aangehouden die in twee gestolen auto's reden en vorige maand werden we geconfronteerd met een groep Tsjechen.”

Het bleek te gaan om elf personen, acht mannen, twee vrouwen en een kind die zich met winkeldiefstal bezighield. Vorige week werden drie jonge Russen bij winkeldiefstal op heterdaad betrapt. Zij maakten deel uit van een waterpoloteam dat in ons land te gast was.

Behalve de Russen en de Polen hadden alle gearresteerden de status van asielzoeker. Twee van de gearresteerde Tsjechen hadden hun aanvraag voor de aanhouding alweer ingetrokken en waren in het bezit van retourbiljetten voor de volgende dag. “Een van de Tsjechen had tijdens het verhoor verteld hoe op de markt in Praag deze zomer een levende handel in Nederlandse goederen was ontstaan. Dat die spullen in Nederland netjes betaald zijn geloof ik niet omdat ze in Praag ver onder de Nederlandse prijs van de hand gaan. Het is op zijn minst ook verdacht dat mensen eerst hier asiel aanvragen, vervolgens op het dievenpad gaan en dan hun aanvraag weer intrekken?”

De groep Tsjechen had in Nederland asiel aangevraagd omdat ze volgens hen zeggen in hun land van herkomst werden gediscrimeerd op grond van hun zigeunerafkomst. “Ze hebben uiteindelijk alle inbraken bekend en vertelden dat ze hadden gehoopt een deel van de goederen in asielzoekerscentra te kunnen verkopen en de rest in Tsjecho-Slowakije.”